Tarih : 15.07.2023 - 04:10

7 yılda 98 organize bölge, 10 bin fabrika faaliyete geçti

Dünyada ilk örnekleri, 19’uncu yüzyılın sonlarında İngiltere’de görülen organize sanayi bölgeleri, ABD’de de 20’nci yüzyılın başlarında devreye girdi. Türkiye’de ise ilk uygulamaları için 1960’lı yılların başına kadar beklenilecekti. Ülkemizde ilk organize sanayi bölgesi, 1962 yılında Bursa'da faaliyete geçirildi. Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nin ardından (BOSB), İstanbul’da ve diğer kentlerimizde farklı örnekleri devreye alındı. Dünyadaki benzerlerinden uzunca bir süre sonra devreye giren Türkiye’deki organize sanayi bölgelerinin sayısı, planlı ekonominin tercihleriyle birlikte hızlı artış gösterdi. 1962 yılından 2002 yılı sonuna kadar 70 adet OSB projesi tamamlandı, 2003- 2019 yılları arasında ise 120 adet OSB hizmete sokuldu.

OSBÜK'ün kuruluşu organize bölgelere ivme kazandırdı Bu noktada Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliğinin yürürlüğe girmesi sonucu, ilgili mevzuat düzenlemeleri sonrasında 9 OSB temsilcisinin bir araya gelerek 24.10.2002 tarihinde OSB Üst Kuruluşu Kurucular Kurulu’nu oluşturması önemli bir dönemeç olarak kabul edilebilir. İstanbul Deri OSB, Ankara Sanayi Odası 1 OSB, Denizli OSB, Samsun Merkez OSB, Aliağa OSB, Gaziantep OSB ve Elazığ Hayvan Ürünleri OSB’nin kuruluşunu yürüttüğü Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK), ilk genel kurulunu Ekim 2023’te gerçekleştirdi.

Kuruluşunun üzerinden 20 yıl geçen OSBÜK’ün önder girişimleri, Türk sanayisinin kurumsal yapılanmasının hızlanmasına, üretimlerde verimliliğin artmasına sebebiyet verdi. OSBÜK’ün yürüttüğü organizasyon yeteneği, 15 Temmuz 2016’dan itibaren kendini tüm Türkiye’de daha etkin şekilde göstermeyi başardı. 15 Temmuz FETÖ hain darbe girişiminin yaşandığı 2016 yılından bu yana, son 7 yılda ülkemizde 98 yeni OSB daha faaliyete geçirildi. Böylelikle OSB sayısı 391’e ulaşırken, son 7 yılda organize sanayi bölgelerinde 10 binin üzerinde yeni fabrika devreye alındı. Söz konusu tarihten itibaren OSB’lerdeki istihdam ise 890 bin artarak rekor seviyeye ulaştı. Hali hazırda 391 OSB’de 2,5 milyon çalışan istihdam ediliyor.

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, “Son 7 yılda istihdamımızı yaklaşık 890 bin kişi artırarak 2.5 milyon istihdam hedefimize ulaştık. İnşallah önümüzdeki dönemlerde, birlik ve beraberlik içerisinde daha güçlü başarı hikayeleri yazmaya, şehitlerimizin bize emaneti olan Türkiye’mizi büyütmeye devam edeceğiz. Bu vesile ile milletimizin 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nü kutluyor,

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar