Tarih : 19.01.2023 - 06:19

‘Türk Somonu’ marka oldu üretimi bir yılda % 50 arttı

Türkiye’nin su ürünleri yetiştiriciliği üretimi her yıl yaklaşık yüzde 10 artıyor. 2022 yılında su ürünleri yetiştiriciliği üretimi bir önceki yıla göre yüzde 9,3 artış ile 515 bin tona ulaştı. Çipura, levrek, alabalık ve Türk somonu üretim miktarlarında önemli artış yaşandığını belirten Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay son yıllarda marka değeri ile dikkat çeken Türk somonu üretiminin 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 50 artışla 60 bin tona ulaştığını açıkladı.

Su ürünleri yetiştiriciliğinde Avrupa’da ve dünyada üst sıralara yükselişini sürdüren Türkiye’nin son dönemlerde somon üretimini öne çıkarma yönünde karar aldığını hatırlatan Atalay, “Yerli somon ‘Türk Somonu’ adıyla markalaştırılıyor ve alabalık yerine somon üretimi teşvik ediliyor. Yapılan analizlerde başta Omega-3 olmak üzere yağ asitleri ve besin değerleri açısından daha rekabetçi olduğu tespit edilen Türk somonu son yıllarda birçok ülkeye ihraç ediliyor” dedi.

Yüksek kalite standartlarına uygun olarak Karadeniz’de yetiştirilen “Türk Somonu”nun dünyada yüksek besin değerleri ile dikkat çektiğini vurgulayan Atalay, dünyada pembe etli balıkların popülaritesinin artmasıyla birlikte ihracat ağırlıklı olarak üretimin de yükselişini sürdüreceğini kaydetti.

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar