Tarih : 19.10.2022 - 05:20

AB, gaz borsalarına müdahaleye hazırlanıyor

AB Komisyonu, Avrupa doğalgaz borsalarında acil durumlarda fiyatları sınırlandıracak bir mekanizma kurmayı teklif etti. Avrupa'da doğalgaz fiyatlarının belirlendiği Hollanda merkezli sanal ticaret noktasının artık gerçek piyasa durumunu yansıtmadığını söyleyen AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Gerektiğinde aşırı gaz fiyatlarını sınırlayacak bir mekanizmayı devreye sokuyoruz" açıklamasında bulundu.

Von der Leyen, üye ülkelerin ve enerji şirketlerinin birbirlerinden daha fazla teklif vermek yerine gazı ortak biçimde satın almaları gerektiğine işaret etti.

Ortak satın almanın bağlayıcı unsurları olacağını anlatan von der Leyen, doğalgaz depolarını doldurmak için gereken miktarın yüzde 15'inin ortak alımla gerçekleşmesinin zorunlu hale geleceğini ifade etti.

Von der Leyen, bir sonraki gaz dolum dönemine hazırlıklı başlayacaklarını, bu sisteme Batı Balkanlar ile Doğu Ortaklık ülkelerinin de dahil olabileceğini anlattı.

 

 

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar