Tarih : 29.03.2024 - 04:44

ABD'de köprü faciasi: Günlük zarar 15 milyon dolar

Dali adlı ticari gemi, Francis Scott Key Köprüsü’ne çarpıp yıkınca, ABD’nin 9’uncu en işlek limanı olan Baltimore Limanı kapandı. Sadece limanın işletilememesinin yaratacağı aylık zarar, 450 milyon dolar olacak! Maryland Valisi, tüm dünyayı uyardı: “Key Köprüsü’nün çöküşü sadece bir Maryland krizi değil, küresel bir krizdir."

ABD’nin Maryland eyaletine bağlı Baltimore kentinde salı gecesi yaşanan deniz kazasının neden olduğu ve olacağı krizin boyutu yavaş yavaş belli olmaya başladı. Dali adlı Singapur bandıralı gemi, Baltimore Limanı’nın girişindeki Francis Scott Key Köprüsü’ne çarpıp yıkılınca, ABD’nin en işlek 9’uncu limanında “işler durdu.”

Köprünün yeniden inşaasının yıllar alacağını belirten yetkililer, köprü enkazının hemen kaldırılması için çalışmaların başlatılmasını istiyor. Çünkü enkaz kalkmadığı sürece limana giriş yapılamayacak. Business Insider’a konuşan uzmanlara göre, limanın kapalı kalmasının neden olacağı 1 günlük zarar 15 milyon dolar. Bu da ayda 450 milyon dolar civarı bir rakam ediyor ki, zarar üçüncü ayın başında 1 milyar dolar barajını geçecek.

Tabii bu rakam, sadece limanın kapalı olmasının neden olacağı zarar… Baltimore merkezli Sage Policy Group'un CEO'su Anirban Basu, “Zarar görecek olan sadece Baltimore Limanı değil ki… Demiryolları, kamyon taşımacılığı endüstrisi, bölgesel dağıtım merkezleri, işe gidip gelenler ve ekonominin diğer bölümleri... Nakliye hattı yeniden açılıncaya kadar bu faktörlerin günlük kayıpları on milyonlarca dolara çıkacak” diyerek durumun ciddiyetine dikkat çekti.

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar