Tarih : 16.09.2021 - 05:39

ABD, İngiltere ve Avustralya’dan Çin’e karşı nükleer anlaşma

İngiltere, ABD ve Avustralya, nükleer denizaltılarda kullanılan teknolojinin paylaşılmasını da içeren savunma anlaşması imzaladıklarını açıkladı. Anlaşma ile mümkün olan en hızlı sürede, Avustralya'nın nükleer denizaltı kapasitesi elde etmesi amaçlanıyor. Avustralya toplamda 8 nükleer denizaltı hedefinde olduklarını açıkladı.

Açıklanan güvenlik anlaşması ile üç ülke, teknolojinin yanı sıra, endüstri merkezleri ve tedarik zincirleri de paylaşıma açıyor.

ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Avustralya Başbakanı Scott Morrison, yeni güvenlik işbirliği anlaşmasını ortak bir açıklama ile dünya kamuoyuna duyurdu.

Üç ülke, anlaşmanın öneminden bahsederken, Çin'in de giderek büyüyen bir askeri varlığı bulunan, Hint-Pasifik bölgesindeki çıkarlarını korumak istediklerinin altını çiziyor.

Savunma anlaşmasında ya da yapılan ortak açıklamada Çin ifadesi geçmese de, Pekin ilk değerlendirmeyi Washington Büyükelçiliği üzerinden yaptı.

 

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar