Tarih : 27.03.2023 - 04:56

Araç muayene sürelerini geçirenler için bulunmaz fırsat

Yapılandırma yasası 25 milyon araç sahibinin cebini rahatlatacak düzenlemeler içeriyor. Buna göre; araç muayene sürelerini geciktirdiği için her ay yüzde 5 ceza alanlara önemli indirimler sağlanacak. Örneğin; bir otomobil için 4 bin 634 lira gecikme cezası, 673 liraya inecek.

Trafikteki araçların teknik şartlara uyup uymadığının tespit edilebilmesi için belirli aralıklarla yapılan işleme ‘araç muayenesi’ deniyor. Bu işlem, can güvenliği için devlet tarafından zorunlu tutuluyor. Periyodik muayenede tüm Türkiye’de tek yetkili kuruluş ise Tüvtürk. Araç eğer hususi ve ‘sıfır’ ise 3 yıl sonra, daha eskiyse 2 yılda bir muayene ediliyor. Ticari araçların ise her yıl muayene edilmesi şart. Süresinde muayenesi yaptırılmayan araçlardan ise muayene süresi geçirilen her ay için muayene ücretinin yüzde 5’i kadar gecikme ücreti alınıyor.

Araç muayene sürelerini çeşitli nedenlerle belirtilen süreler içinde yaptırmayanlara uygulanan cezalar her ay artarak devam ediyor. Ancak vergi ve prim borç faizine af getiren 7440 sayılı yapılandırma yasası, araç muayene cezasında önemli indirimler sağlıyor. Yasa 12 Mart’ta yürürlüğe girmişti. Dün bu konuda Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Resmi Gazete’de uygulama tebliği de yayımlandı. Buna göre, her ay yüzde 5 üzerine koyarak katlanan araç muayene cezaları için bir fırsat oluştu. Bu yolla gecikme cezaları silinecek. Bunun yerine aylık yüzde 0.75’i aşmayan enflasyon farkı eklenerek hesaplama yapılacak. Bu imkandan yararlanmak için 30 Eylül 2023 tarihine (bu tarih dahil) kadar araç muayenelerinin yaptırılması gerekiyor.

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar