Tarih : 07.07.2022 - 04:01

Avrupa'da yüksek enflasyon enerji-gıda talebini düşürdü

Euro Bölgesi’nde Ukrayna Savaşı’yla hızlanan enerji ve gıda enflasyonu, tüketici talebine zarar vermeye başladı. Birlik genelinde tüketicilerin gıda, içecek ve tütün harcamaları mayısta ikinci aylık düşüşünü kaydetti. Yakıt harcamaları da düşüşte. Eurostat tarafından dün açıklanan verilere göre 19 üyeli Euro Bölgesi’nin temel gıda, içecek ve tütün harcamaları nisandaki yüzde 1,4’lük keskin aylık düşüşün ardından mayısta yüzde 0,2 düştü. Reuters ekonomistlerinin beklentisi tüketici harcamalarında yüzde 0,4’lük bir aylık yükseliş kaydedilmesiydi. Yıllık düşüş mayıs ayı için yüzde 3,6 oldu.

Yakıt ve gıda harcamaları düşüşte

Euro Bölgesi perakende satışların toplamında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,4’lük bir düşüş beklenirken, yüzde 0,2’lik bir yükseliş kaydedildi. Ancak gıda, içecek ve tütün ürünlerindeki aylık yüzde 0,3’lük düşüş Haziran 2020’den bu yana en sert düşüş oldu. Yakıt harcamalarında da aylık yüzde 0,2’lik bir düşüş var. Yakıt harcamalarında fiyatlardaki artışa bağlı olarak ise yıllık yüzde 5,6’lık bir artış kaydedildi.

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar