Tarih : 04.09.2022 - 10:45

Avrupa’dan Türk battaniyesine talep yağıyor

Rusya’nın gazı tamamen kestiği Avrupa’da panik arttı. Isınma alternatifleri arayan Avrupalılar, sobanın ardından Türkiye’ye battaniye siparişi yağdırmaya başladı. Uşaklı üreticiler, siparişe yetişmek için vardiyayı üçe çıkardı

Yaklaşan kış ayları öncesinde Rus gazının kesilmesi ve yükselen gaz-elektrik fiyatları nedeniyle tedbir üzerine tedbir alan Avrupa, alternatif ısınma araçlarına gözünü dikti. Son dönemde soba ve kömür ithalatını artıran Avrupa ülkelerinin battaniye siparişleri de ikiye katladı. Türkiye'nin battaniye üretiminin yüzde 70'ini karşılayan Uşak'taki battaniye fabrikaları yüksek talebi karşılayabilmek için vardiyayı üçe çıkardı. Ocak ayına kadar tüm siparişlerin dolduğunu anlatan üreticiler, 2021'de 12 milyon dolar olan battaniye ihracatını bu yıl 16 milyon dolara taşımayı hedefliyor.

GÜNDE 65 BİN ADET ÜRETİM
Uşak Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Halil Ağaoğlu, Türkiye'deki battaniye üretiminin yüzde 70'inin Uşak'tan karşılandığını belirterek, "Uşak'ta 40 fabrikamız günde 60-65 bin adet battaniye üretiyor. Bunun yüzde 60'ı iç pazara, yüzde 40'ı ise ihracata gidiyor" dedi. 2021 yılında 12 milyon dolarlık battaniye ihracatının yapıldığını anlatan Ağaoğlu, "Geçen yıl Ortadoğu en güçlü pazarımızdı. Bunu Rusya ve Avrupa ülkeleri takip ediyor. Ancak bu yıl Avrupa'da yaşanan enerji krizi nedeniyle talepte artış öngörüyoruz. Bu durum da Avrupa'yı liderliğe taşıyabilir. Bu yılsonunda battaniye ihracatımızın 15-16 milyon dolara taşımayı hedefliyoruz" diye konuştu.

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar