Tarih : 23.02.2024 - 05:39

Avrupa Merkez Bankası 20 yıl sonra zarar açıkladı

Avrupa Merkez Bankası (ECB), 2004 yılından bu yana ilk kez zarar etti. Banka 2023 yılında 1,3 milyar euro zarara uğradı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) bugün yaptığı açıklamada yükselen enflasyonu dizginlemek adına yapılan bir dizi faiz artırımının sonucunda 2023'te zarar ettiklerini açıkladdı. Banka, yaklaşık yirmi yıldır ilk kez kâra hızlı bir dönüş beklenmediğini söyledi. Frankfurt merkezli kurumun, geçtiğimiz yıl 1,3 milyar euro (1,4 milyar dolar) zarara uğradığı bildirildi. ECB'nin en son zarar açıkladığı 2004 yılında, kısmen dolar ve yendeki zayıflık nedeniyle 1,6 milyar avroluk kayıp yaşanmıştı.

ECB, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının enerji ve gıda maliyetlerini artırmasının ardından Temmuz 2022'de faizleri benzeri görülmemiş bir oranda artırmaya başladı. Enflasyonun soğuması ve euro bölgesi ekonomisindeki durgunluk karşısında Ekim ayından bu yana faiz oranlarını sabit tuttu ve gösterge mevduat faizini yüzde dört gibi rekor bir seviyede bıraktı. 

 

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar