Tarih : 14.03.2024 - 04:49

Azalan altın ithalatı cari açığı aşağı çekti

Cari açığın son aylarda istikrarlı biçimde süren iyileşme ile ocak ayında yıllık bazda 37,5 milyar dolara kadar inmesinde, altın ithalatına geçen yıl ağustosta getirilen ek vergi ve kota etkili oldu.

Yeni ekonomi yönetiminin geçen yıl yaz aylarında parasal altın ithalatına getirdiği ek vergi ve kota şeklindeki önlemlerin, Türkiye ekonomisinin enflasyonla birlikte en büyük sorunu olan müzmin cari işlemler açığını küçültücü etkisi, giderek somut biçimde kendini göstermeye başladı.

Parasal olmayan altında aylık net ithalat tutarı 21 ay sonra ilk kez 1 milyar doların altına inerken, son aylarda istikrarlı biçimde küçülen cari işlemler açığı da bu yıl ocak ayı itibarıyla yıllık bazda 37,5 milyar dolara kadar geriledi. Son beş ayda net altın ithalatındaki sert düşüş ile cari açıktaki küçülme paralel bir seyir izledi.

Türkiye ocak ayında parasal olmayan altında 1 milyar 24 milyon dolarlık ithalat yaparken, 88 milyon dolarlık da ihracat gerçekleştirdi, böylece net ithalat 936 milyon dolar oldu. Böylece aylık net altın ithalatı, Nisan 2022’den bu yana geçen 21 aylık dönemde bazda ilk kez 1 milyar doların altını ve en düşük düzeyini görmüş oldu.

 

 

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar