Tarih : 27.12.2022 - 06:04

Bankacılık sektörü yüzde 50’yi yakaladı

 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haftalık verileri 16 Aralık itibariyle sektörün, kamu mevduat, yabancı mevduat bankalarının TL mevduatta yüzde 50 hedefini yakaladığını yerli özel mevduat bankalarının da yüzde 50 sınırına dayandığını ortaya koydu.

Merkez Bankası’nın son Para Politikası Kurulu (PPK) metninde fonlamanın da liralaşmaya uygun hale getirileceğini belirtmesi bu hedefin artırılabileceğinin işareti olarak algılanırken gözler haftanın ve yılın son işlem günü yayımlanacak Para ve Kur Politikası metnine çevrildi.

Merkez Bankası’nın ekim ortasıyla TL mevduat oranına yönelik üst üste getirdiği makroihtiyati önlemler bankaları hem akıl almaz yeni uygulamaları devreye almaya itmiş hem de TL mevduat yarışını hızlandırmıştı. Merkez Bankası hem bankalara TL mevduatta yüzde 50 oranının altında kaldıkları takdirde ek menkul kıymet tutma hem de yabancı para zorunlu karşılık tutarı üzerinden bankaya komisyon ödemeleri zorunluluğu getirdi. Yeni yılla birlikte TL mevduatta yüzde 50’nin altında kalan bankalar hem menkul kıymet alacak hem de yüksek komisyon ödeyecek

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar