Tarih : 14.07.2023 - 04:21

Bankalar faiz dışı gelirden servet kazandı

BDDK mayıs verilerine göre net faiz geliri geçen yılın aynı ayına göre sadece yüzde 3 artan bankacılık sektörünün toplam faiz dışı gelirleri yüzde 148 oranında artış gösterdi.

Bankacılık sektörü bu yıl faiz dışı gelirlerde hızlı yükselişe geçti. Ticari ve ihtiyaç kredi faizlerine regülasyonlarla getirilen üst sınır ve kredi büyümesine yönelik sınır nedeniyle menkul kıymet tesis zorunluluğuyla karşı karşıya kalan bankacılık sektörü bu zorunluluktan kaçınmak için hizmet, komisyon, sigorta gibi faiz dışı gelirlere yöneldi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre sektörün faiz dışı gelirleri mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 148 yükseldi. Net faiz gelirinin aynı dönemdeki artışı ise sadece yüzde 3 oldu. Kamu mevduat bankalarının faiz dışı geliri yüzde 262,2 artarken net faiz geliri yüzde 16,6 azaldı.

Yeni ekonomi yönetimi öncülüğünde Merkez Bankası bankacılık sektörüne yönelik uygulanan regülasyonlarda sadeleşme adımlarına başlasa da tedbirler temel olarak yerini koruyor. BDDK’nın sadeleşme öncesini kapsayan verileri ise sektörün net faiz gelirinde yaşadığı kaybı faiz dışı gelirlerle yerine koymaya çalıştığını gösteriyor. Bankacılık sektörü kaynakları bankaların faizi yüksek enfl asyon ve yüksek mevduat faizlerinin bulunduğu ortamda çok yükseltemedikleri için sigorta, hizmet bedeli ve komisyon gibi faiz dışı gelirlerle para kazanmaya çalıştıklarını dile getirerek bu tür kazançların ise anında gelir olarak yansıdığına da işaret etti.

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar