Tarih : 11.03.2024 - 05:07

Bireysel döviz talebini firmalar karşıladı

 

 Seçim sonrası için kaygılanan vatandaşların 1 milyar doların üzerindeki döviz talebi, tüzel kişiler tarafından karşılandı.

Son günlerde, özellikle yerel seçimlerin ardından kurlarda yüksek bir artış olabileceği söylentileri dolaşıyor. Bazıları, seçim öncesi kurların baskılandığını ve seçimlerin ardından bir miktar serbest bırakılacağını iddia ediyor. Bu söylentiler, özellikle sosyal medyada yayıldı ve vatandaşlar arasında etkili oldu. Bu algı, Kapalıçarşı'daki döviz bürolarının önünde yoğun talep oluştuğu izlenimi yaratmaya yönelik çabalarla daha da güçlendi.

Dünya'dan Ufuk Korcan'ın haberine göre Merkez Bankası tarafından açıklanan verilerde 1 Mart haftasında bireysel tasarruf sahiplerinin bankalardaki döviz hesaplarında 1 milyar doların üzerinde artış yaşandığı gözlemlendi. Aynı dönemde ise tüzel kişilerin hesaplarında 1.9 milyar dolarlık bir azalış yaşandı. Bu durum, firmaların döviz satışlarının vatandaşların döviz talebini fazlasıyla karşıladığını gösteriyor.

Ekonomi yönetimi, Türk Lirası'nın reel olarak değerleneceğine yönelik iyimser bir tablo çiziyor. Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu karar metninde "Türk Lirası'nın reel değerlenme süreci" ifadesi yer alıyor. Bu da kurlardaki artışın enflasyonun altında kalması hedeflendiği anlamına geliyor.

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar