Tarih : 26.11.2021 - 06:06

Çin, rezerv açılmasına şart koştu

 

Çin'in kendi petrol rezervlerini açması karşılığında Çin-Amerikan iş birliğinin koşullarını içtenlikle iyileştirmeye çalışması gerekeceği şartı koşuldu.BD Başkanı Joe Biden, petrol fiyatlarını düşürmek için 50 milyon varillik stratejik petrol rezervini kullanacağını duyurmuştu. ABD’nin bu hamlesinin ardından Çin, Japonya, Hindistan, Güney Kore ve İngiltere’nin de stratejik rezervlerini açacağı belirtilmişti.

ÇİNLİ UZMANLARA GÖRE BIDEN "ENDİŞELİ"

Global Times gazetesine konuşan Çinli uzmanlar, Biden'ın 2022'de yapılacak ara seçimler öncesinde ülkenin ekonomik gücünü yeniden kazanmasına yardım etme sözünü yerine getirmek için yükselen petrol fiyatları üzerindeki siyasi baskılara direnmeye çalışırken Çin'e yapılan yardım çağrısının ABD Başkanı’nın ‘endişesini’ yansıttığını ifade etti

"ABD'YE YARDIM İÇİN REZERVLERİ AÇARIZ AMA ŞARTLARIMZI VAR"

Uzmanlar, Çin’in, dünya petrol fiyatlarındaki düşüşün kendi iş dünyasına da yarar sağlayacağı düşüncesiyle bu kez yardım önereceğini, fakat ABD’nin taleplerine körü körüne uymaktansa kendi ekonomik gerekliliklerini göz önünde bulundurarak petrol rezervlerini açacağını vurguladı.

Çin Dünya Ticaret Örgütü Araştırma Derneği Başkan Yardımcısı Huo Jianguo, “Bu, Çin ve ABD'nin birlikte çalışabileceği alanlardan biridir, zira dünya petrol fiyatlarındaki düşüş aynı zamanda büyük bir petrol ithalatçısı olarak Çin'in de işine yarayacak. İki ülke arasındaki ihtilaflar dikkate alınacak olursa Çin, ABD'ye yardım etmemeli, ancak Çin'in kendi ekonomik çıkarlarına mı yoksa iki ülke arasındaki anlaşmazlıklara mı öncelik vermesi gerektiğini tartışabiliriz.” açıklamasını yaptı.

 

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar