Tarih : 17.03.2023 - 05:19

Dünya 60 gün daha nefes alacak

Tahıl Koridoru Anlaşması'nın Türkiye için müthiş bir diplomatik başarı olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Aslan, 'Bunu küçümsemek kesinlikle doğru bir şey değil. Hele Rusya gibi bir devleti masaya oturtmak büyük bir gelişme, büyük bir olay.' dedi

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Aslan, Rusya ve Ukrayna arasında Türkiye'nin barış için arabuluculuk yaptığını ancak bunun gerçekleşmediğini belirterek, tahıl koridorunun başarılı işlemesinin emsal teşkil edeceğini bildirdi.

Ukrayna'nın toplam 51 milyon ton tahılının 24 milyon tonunun Boğazlardan geçirilerek dünya pazarlarına aktarıldığını vurgulayan Aslan, bu miktarın yüzde 12'sinin Afrika ülkelerine ulaştığını, gıda ihtiyacına yönelik önemli bir açılım sağlandığını ifade etti.

Tahıl Koridoru Anlaşması'nda ilk süre uzatımının 120 gün, yeni süre uzatımının ise 60 gün olduğunu hatırlatan Aslan, "Bir 60 gün daha nefes alacak. O 51 milyon tonu aşkın tahıl boşaltılmaya devam edecek. Çünkü önümüzdeki süreçte tekrar bir ekim ve biçim söz konusu. Bu anlaşmanın bir yerde tıkanması, sadece mevcut stokların eritilmesi değil sonraki dönemde üretilecek olanların da tekrar tıkanması anlamına geliyor." dedi.

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar