Tarih : 06.08.2022 - 11:59

Dünyada gıda fiyatlarında büyük düşüş

FAO’nun açıkladığı temmuz ayı Gıda Fiyat Endeksi’ne göre, gıda fiyatları temmuz ayında aylık bazda yüzde 8.6’lık düşüş gösterdi. Yıllık bazda ise yüzde 13.1’lik artış kaydedildiği belirtildi. Temmuz ayında ortaya çıkan tablo her ne kadar pozitif olsa da gübre fiyatları ve küresel ekonomik konjonktürdeki durum nedeniyle belirsizliklerin devam ettiğine dikkat çekildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), temmuz ayına ilişkin Küresel Gıda Fiyat Endeksi’ni açıkladı. Temmuz ayında gıda fiyatları aylık bazda yüzde 8.6 gerilerken; veriler, yıllık bazda halen yüzde 13.1’lik artışı ortaya koydu. Temmuz ayındaki düşüş, bitkisel yağ ve tahıl endekslerindeki önemli düşüşlerin öncülüğünde gerçekleşti. Dört aydır düşüş eğilimindeki endeks temmuzda, Ekim 2008’den bu yana en sert gerilemeyi gösterdi. 

FAO Başekonomisti Maximo Torero, düşüşü pozitif karşılarken, belirsizliğin sürdüğüne dikkat çekti: “Gelecekteki üretim beklentilerini ve çiftçilerin geçim kaynaklarını etkileyebilecek yüksek gübre fiyatları, küresel ekonomik görünümdeki tablo ve küresel gıda güvenliği için baskı oluşturan kur hareketleri başta olmak üzere birçok belirsizlik devam ediyor” dedi.

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar