Tarih : 08.06.2023 - 04:26

En düşük emekli maaşı 15 bin lira mı olacak?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başuzmanı İsa Karakaş, “En düşük memur maaşına yapılacak yüzde 94’lük zam oranını da göz önünde bulundurduğumuz zaman en düşük memur emeklisinin maaşının 15 bin 328 lira olması gerekiyor” dedi.

Memur emeklileri de dahil olmak üzere SSK, Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına ocak ve temmuz dönemi olmak üzere yılda iki kez zam yapılıyor. Enflasyon farkı ise bir önceki dönemde verilen toplu sözleşme zammı üzerine 6 aylık enflasyon rakamları eklenerek bulunuyor. Ocak, şubat, mart, nisan, mayıs ayı enflasyonu 5 aylık verilere göre yüzde 15,26 olurken, vatandaşların gözleri yapılacak emekli maaşı zamlarına çevrildi.

Çalışan yıla oranla kıdeme göre değişiklik gösteren memur maaşları hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan da, “Memurların en düşük maaşını temmuzda 22 bin liraya yükseltme sözünü verdik. Emekçilerimizi enflasyona karşı koruyacak tedbirleri alacağız, gereken adımları atacağız” ifadelerini kullanmıştı.

Buna göre temmuz ayında hesaplanacak olan 6 aylık enflasyon oranı sonrasında en düşük memur maaşı 11 bin 848 liradan 22 bin liraya yükselecek. SGK Başuzmanı İsa Karakaş, İhlas Haber Ajansı’na (İHA) yapılacak zamları değerlendirdi.

ZAM OTOMATİK OLARAK MEMUR EMEKLİLERİNİN MAAŞINA DA YANSIYOR

Emeklilerin maaşının ocak ve temmuz aylarında yeniden güncellendiğini hatırlatan Karakaş, enflasyon oranı ve refah payı eklenerek memur maaşlarında sonuca ulaşıldığını dile getirdi. Bütün emeklilerin maaş hesaplama sisteminin ve güncelleme sisteminin farklı olduğunu söyleyen Karakaş, “SSK ve Bağ-Kur emeklilerinden farklı olarak memur emeklilerinin maaşının güncellenmesi tamamen emeklilerin maaş oranına bağlı. Yani memurlara ne kadar zam gelirse, memurlar hangi hakları elde ederlerse bu otomatik olarak memur emeklilerinin maaşına yansıyor. Dolayısıyla burada memur emeklilerinin maaşını farklı bir şekilde izah edeceğiz, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşını farklı bir şekilde izah edeceğiz. Genel olarak bu enflasyon ve refah payı ile hesaplanması gerekirken bu dönem sadece enflasyon ve refah payı ile güncellenmesi büyük sorunlara yol açabilir ve toplumsal adalete aykırılık teşkil edebilir. Dolayısıyla temmuz ayında yapılacak hesaplamada son derece farklı olarak birden fazla mihenk taşı söz konusu. Bütün bunlar göz önünde bulundurularak maaşların yeniden dengeye oturtulması gerekiyor” diye konuştu.

“YÜZDE 16’LIK FARK SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİ MAAŞLARINA AYNEN YANSIYACAKTIR”

İlk 4 aylık enflasyon ve refah payına göre SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarını da değerlendiren Karakaş, “İlk 4 aylık enflasyon yüzde 15,21 oranındaydı. Dolayısıyla mayıs enflasyonu beklentilerin çok altında kaldı. Doğalgaz desteği ile birlikte de yüzde 0,044, Merkez Bankası anketlerindeki beklentilere de baktığımız zaman yüzde 21 civarında bir 6 aylık enflasyon oranı bekleniyordu. Ancak mayıs ayının enflasyon oranının düşük gelmesi, haziran ayındaki enflasyonun da doğalgazın etkisiyle düşük geleceği beklenmekte. Bu durumda bu mevcut göstergelere göre ilk 6 aylık enflasyonun yüzde 16’ı bile bulamayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu yüzde 16’lık fark SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarına aynen yansıyacaktır” ifadelerini kullandı.

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar