Tarih : 06.12.2022 - 05:53

Enflasyonda asıl düşüş aralıkta

 

 

Geçen yıl aralık ayında aylık bazda yüzde 13,58 çıkan TÜFE’de, bu yıl aralık ayında oranın söz konusu seviyenin altında kalması bekleniyor. Dolayısıyla yıllık enflasyonda sert bir düşüş öngörülürken aralık ayında TÜFE artışı yüzde 10 bile olsa yıllık TÜFE yüzde 78,58’le Kasım sonu düzeyinin altında çıkacak.TÜFE’de Kasım ayı artışı yüzde 2,88’le geçen yılın aynı ayındaki artışın altında kaldığı için baz etkisiyle yıllık enflasyon 17 ay sonra ilk kez yıllık bazda gerilerken, yine baz etkisi dolayısıyla yıllık enflasyonun en sert düşüşünü Aralık ayında kaydetmesi bekleniyor.

Geçen yıl son çeyrekte hızlanan aylık enflasyon Kasım’da 3,51 olmuş, Aralık ayında yüzde 13,58’e fırlamış, bu trend bu yılın Ocak ayında da yüzde 11,1’le devam etmişti. Aylık artışlar yaz aylarında ise yüzde 1’lere düşmüş, ancak geçen yılın aynı aylarına göre hep daha yüksek seyrettiği için enflasyon yıllık bazda yükselişine devam etmişti. Son çeyrekte enflasyonda görece hareketlenmeyle aylık artışlar Eylül’de yüzde 3,08, Ekim’de yüzde 3,54 oldu, Kasım’da ise yüzde 2,88’le geçen yılın yükseliş platosunun başladığı aynı ayındakinin altında çıktı. Böylece yıllık enflasyon baz etkisiyle yüzde 84,39’la önceki aydaki düzeyin altına indi.

Yıllık enflasyon Ekim sonu itibariyle yüzde 85,51’le 2003 başından bu yana olan dönemin en yüksek düzeyine ulaşmıştı.

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar