Tarih : 09.12.2022 - 06:00

F-16 satışında Türkiye'ye şartlar kalktı

ABD’nin 2023 savunma bütçesini de içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısının son halinden, Kongre’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi tarafından Türkiye’nin F-16 alımını sınırlandırmak üzere konulan maddeler çıkarıldı.

Türkiye, ABD’den 40 yeni F-16 Blok 70 savaş uçağı ve 80 uçak için ise modernizasyon kiti talep ediyor. Kongre’nin iki kanadının tek metin haline getireceği NDAA’nın Başkan Biden’ın onayından geçmesi gerekiyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price " Savunma kapasitelerimizin entegre edilmesi ve Türkiye'nin karşı karşıya olduğu zorlu tehditlerle başa çıkmak için ihtiyaç duyduğu şeyleri sağlamak istiyoruz” dedi.

ABD'nin 2023 savunma bütçesini de içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısının son halinden, Temsilciler Meclisince Türkiye’nin F-16 alımını sınırlandırmak üzere konulan maddeler de çıkarıldı. ABD Kongresinin iki kanadından senatör ve temsilcilerin yer aldığı konferans komitesi, 857 milyar dolarlık savunma bütçesini de içeren NDAA tasarısına son halini verirken ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price'a günlük basın toplantısında konu gündeme getirildi. Price, soruya şu yanıtı verdi: "Elbette Türkiye önemli bir NATO müttefiki, önemli bir güvenlik ortağıdır. Savunma kapasitelerimizin entegre edilmesi ve Türkiye'nin karşı karşıya olduğu zorlu tehditlerle başa çıkmak için ihtiyaç duyduğu şeyleri sağlamak istiyoruz. Hiçbir NATO müttefiki kendi topraklarında bizim Türk müttefiklerimizden daha fazla terör saldırısına maruz kalmamıştır. Dolayısıyla güvenlik alanındaki işbirliğimiz bizim için büyük önem taşıyor."

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar