Tarih : 14.12.2022 - 06:00

Günde 80 bin varil petrol üretiyoruz

Gabar Dağı'ndaki 150 milyon varillik net petrol rezervi keşfi Türkiye'nin enerjide bağımsızlık politikasını güçlendirecek. Bu keşfin Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltacak önemli bir gelişme olduğu ifade ediliyor.Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener, Gabar Dağı'ndaki 150 milyon varillik net petrol rezervi keşfinin Türkiye için önemli bir gelişme olduğunu belirterek, bu keşfin Türkiye'nin cari açığının giderilmesine katkıda bulunacağını ifade etti.

Akyener, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdelediği, terörden temizlenen Gabar Dağı'nda keşfedilen 150 milyon varillik net petrol rezervine sahip yeni sahaya ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Keşfi yapılan sahada 4 kuyuda günlük 5 bin varillik üretim yapıldığını ve kuyu sayısının artırılması için çalışmaların devam ettiğini ifade eden Akyener, "Bu, kuyu başına 1250 bin varil ediyor. 1000 varilin üzerindeki bu üretimler şayet stabil ise Türkiye'deki ortalama kuyu üretim verilerinin çok üzerinde olan rakamlar." ifadelerini kullandı.

Akyener, Türkiye'nin şu an günlük petrol üretiminin 65 bin varile ulaştığına dikkati çekerek, "Özel sektörle birlikte bu rakam 80 bin ediyor. Üretimin gelecek yıl ise 100 bin varile çıkarılması hedefleniyor. Bu perspektiften baktığımızda sadece 4 kuyuda 5 bin varil alabiliyorsak, belki de 20 kuyuyla 20 bin varil üretim alınacak. Yani sadece bu sahadan yapılacak üretimle bile günlük 100 bin varil hedefi yakalanmış olacak." diye konuştu.

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar