Tarih : 27.06.2023 - 04:26

Haziran ayında TL’nin değer kaybı yüzde 24’ü geçti

Dolar/TL kurunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) beklentilerin altında kalan faiz artışı ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in serbest kambiyo rejimi vurgusunun ardından başlayan yükseliş ivmesi haftanın ilk işlem gününde de devam etti.

Dolar/TL kuru yüzde 3'e varan yükselişle 26 seviyesini aşarak rekorunu geliştirdi.

Dolar/TL'de yaşanan yükselişin ardından gram altın da 1.600 TL'yi geçerek rekor seviyeye yükseldi.

Türkiye'nin risk primi de 513 baz puan seviyesinde.

Yatırımcılar için Türkiye'nin son iki yılda uyguladığı para ve maliye politikasının rasyonel, yani teamüllere uygun bir zemine taşınmasını temsil eden Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ardından TCMB Başkanı Erkan da PPK toplantısı ardından banka genel müdürleriyle bir araya gelmişti.

BANKALARIN YÜKÜ HAFİFLEDİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın Cuma günü bankacılarla bir araya gelmesinin ardından düzenleme çerçevesindeki ilk gevşeme menkul kıymet tesisi kapsamındaki bilançolardaki TL ağırlığıyla ilgili olarak gelmişti. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğle menkul kıymet tesisi oranı kapsamında bilançolarda öngörülen TL ağırlığı yüzde 60'dan yüzde 57'ye çekildi.

Yüksek menkul kıymet tutma yükümlülükleri nedeniyle son yaşanan kur yükselişi, birçok bankanın bilançosunda TL’nin ağırlığını yüzde 60’ın altına indirmişti. Bununla birlikte yüzde 10 olan menkul kıymet tesis oranı da yüzde 5'e indirildi.

 

 

 

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar