Tarih : 26.12.2022 - 06:18

İhracatçı Avrupa'nın alternatifini buldu: Uzak ülkeler

Türkiye’nin İhracat gelirinin yüzde 55’ini oluşturan Avrupa ülkelerinde yaşanan resesyon endişesi, ihracatçıların yönünü uzak ülkelere çevirmesine neden oldu. Ticaret Bakanlığı’nın “Uzak Ülkeler Stratejisi” kapsamında yer alan 18 ülkeye odaklanan ihracatçılar, 2023 yılında bu pazarlardaki heyetlerini artırarak, Avrupa’daki kayıplarını telafi etmeyi hedefliyor.

Uzak Ülkeler Strajesi ile uzun vadede 85 trilyon dolar büyüklüğe sahip dünya ekonomisinden yüzde 64 pay alan, ortalama mesafesi 8 bin 500 kilometre olan 18 ülkeye yönelik ihracatın 4 katına çıkarılarak 80 milyar dolar üzeri bir gelire ulaşılması hedefl eniyor. İhracatçılar, bu hedef kapsamında ABD, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Filipinler, Güney Afrika Cumhuriyeti, Güney Kore, Hindistan, Japonya, Kanada, Malezya, Meksika, Nijerya, Pakistan, Şili, Tayland, Vietnam’ın yolunu tutacak. Bu ülkelere geçen yıl yaklaşık 30,3 milyar dolar ihracat yapılırken, toplam ihracatımızdaki payı yüzde 13,34 oldu. Bu yılın ilk 10 ayında ise yaklaşık 28,5 milyar dolar ihracat yaptığımız hedef ülkeler, toplam ihracatımızdan yüzde 13,56 pay aldı.

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar