Tarih : 14.09.2021 - 05:54

Merkel sonrası Almanya’da siyaset nasıl şekillenecek?

Angela Merkel şu an Avrupa Birliği (AB) liderleri içerisinde en uzun iktidarda kalan politikacı. Tahminen 100 kez liderler zirvesine katıldı ve sıkça da "Odadaki tek yetişkin" diye anıldı.

Ve AB'ye göçmen krizi, euro krizi, Kovid-19 krizi ve bir ölçüde İngiltere'nin ayrılış süreci olan Brexit krizini aşmakta liderlik ettiği de bir gerçek.

Ama buna "İki Merkel'in Hikayesi" diyebiliriz.

Angela Merkel'e yakıştırılan lakaplardan biri de "Avrupa'nın Kraliçesi". Ama 26 Eylül'de yapılacak seçimlerden sonra politikaya veda edecek olan Almanya Başbakanı sadece parlak zaferleri ve başarılarıyla anılmayacak.

Almanya siyasetinde Merkel, 16 yıllık liderliği döneminde bir "Krisenmanagerin" yani kriz yöneticisi olmakla, harekete geçmek için genellikle son dakikaya kadar beklemekle, ayrıca vizyon sahibi bir lider olmamakla eleştiriliyor. Aynı şeyler Avrupa siyasetinde oynadığı rol için de söylenebilir.Ve bunların izi Merkel siyaseti bıraktıktan uzun yıllar sonra bile hissedilecek.

'Pragmatik' ama 'vizyonsuz'

"Pragmatik" Merkel, AB'nin çok sayıda var oluş krizini aşmasına yardımcı olmuş olabilir.
Fakat uzun bir dönem AB'nin en zengin ve en etkili üyesinin lideri pozisyonunda olan "vizyonsuz" Merkel'in bazı konularda daha kararlı olmadığı için bloku olabileceğinden daha zayıf ve liderliksiz bıraktığı da söylenebilir.

Mesela 2015'teki Euro Bölgesi krizini ele alalım. Yunanistan'ın, -kısa süre görevde kalmış da olsa- o dönemdeki ateşli Maliye Bakanı Yanis Varoufakis bile Angela Merkel'in, içinde bulunduğu mali sıkıntılara rağmen, ülkesini ortak para sistemi içinde tutmakla euro'yu kurtardığını itiraf ediyor.

 

 

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar