Tarih : 10.07.2023 - 04:15

Özel bankalarda ticari kredi artışı negatife döndü!

Merkez Bankası verileri özel bankaların ticari kredilerde kurumsal kredi kartları hariç ve 13 haftalık yıllıklandırılmış kur etkisinden arındırılmış büyümesinin 19 Şubat 2021'deki yüzde 5,22 küçülmenin ardından ilk kez 27 Haziran haftasında yüzde 5,11 küçüldüğünü ortaya koydu. En son negatif büyüme ise yüzde 0,04 ile 21 Mayıs 2021 haftasında görülmüştü. Böylece özel bankalar ticari kredilerde 25 ayın ardından ilk kez küçülmüş oldu.

Bankacılık sektörü kaynakları TL mevduat faizlerinde gevşeme olsa da kur korumalı mevduat baskısının devam ettiğini, krediye erişim sıkıntısının sürdüğünü ve yeni yönetime rağmen piyasalarda çok fazla bir şeyin değişmediğini vurguladı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın yönetime gelmesiyle beraber bankacılık sisteminde uygulanan regülasyonlarda sadeleşmeye süreci başladı. Politika faizinin de yüzde 15’e çıkarılmasının ardından da ticari ve ihtiyaç kredi faizlerinde menkul kıymet tutma zorunluluğu limitleri de yükseldi. Yine menkul kıymet tutma zorunluluğu için TL mevduat oranı sınırı da yüzde 60’tan yüzde 57’ye indirildi. Son olarak da zorunlu karşılıklarda 5 puan fazlalık için TL mevduat oranı da yüzde 60’tan yüzde 57’ye düşürüldü.

 

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar