Tarih : 05.06.2023 - 04:23

Petrol devi Türkiye'yi seçti! Tam 3 trilyon dolar

 

Türk müteahhitler, yaklaşık 3 trilyon dolar yatırım portföyüne sahip Suudi Arabistan'da ilk aşamada yıllık 10 milyar dolarlık yeni iş üstlenmeyi hedefliyor.

Türkiye Müteahhitler Birliğinden (TMB) yapılan açıklamaya göre, sektörün en büyük pazarı Rusya'daki taahhüt işleri, Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle yavaşladı.

Sektörün geçmiş yıllarda 11 milyar dolarlık proje üstlendiği Rusya'da bu rakam geçen yıl 2,3 milyar dolara ve bu yılın ilk 5 ayında da 626 milyon dolara kadar geriledi. Yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde doğacak bu açığı, son dönemde ısınan siyasi ilişkilere paralel şekilde ve artan sektörel temaslar neticesinde Suudi Arabistan'ın kapatması bekleniyor.

Saudi Aramco firmasının ilgisi, savaşın etkileri üzerine yurt dışında yeni pazar ve proje arayışını hızlandıran Türk müteahhitlerin yüzünü güldürdü. Yıllık 50 milyar dolarlık proje portföyüne sahip söz konusu şirket, Türk müteahhitler için büyük bir iş potansiyeli taşıyor.

Suudi Arabistan, genel olarak taahhüt alanında olmak üzere yakın dönemde toplam 3 trilyon doları bulacak dev yatırım portföyüyle bölgede öne çıkarken, Türk müteahhitleri için ilk aşamada yıllık 10 milyar dolarlık yeni iş potansiyeli barındırıyor.

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar