Tarih : 11.01.2024 - 06:20

Rekabet Kurulu'ndan META'ya büyük ceza

Rekabet Kurulu, META'ya toplam 130 milyon TL'yi aşan para cezası verdi.

Rekabet Kurulu'ndan yapılan açıklama şöyle:

2021 yılının başında WhatsApp kullanıcılarına yazılım güncellemesi ile birlikte getirilen veri paylaşım zorunluluğuna yönelik başlatılan soruşturma ile birlikte META’nın Türkiye’de, WhatsApp kullanıcılarının verilerinin META’nın diğer hizmetlerinde kullanımına son vermesi ve bu hususu tüm kullanıcılarına bildirmesine ilişkin geçici tedbir alınmasına karar verilmişti.

META tarafından bu güncellenmenin Türkiye’de yürürlüğe girmeyeceği ve halihazırda güncellenen versiyona onay vermiş kullanıcılar da dâhil olmak üzere tüm kullanıcıların WhatsApp’ı tam işlevsellikle kullanmaya devam edebilecekleri, bu kapsamda Türkiye’deki kullanıcıların söz konusu güncellemeye onay vermelerini talep eden bildirimler almayacakları da belirtilmişti.

SORUŞTURMA SONUNDA 346 MİLYON TL PARA CEZASI DA VERİLMİŞTİ

Soruşturma sonunda META’nın veri birleştirme yoluyla 4054 sayılı Kanun’u ihlal ettiği sonucuna varıldı. META’nın Facebook, Instagram ve WhatsApp hizmetlerinden topladığı verileri birleştirerek sosyal ağ hizmetleri ile çevrim içi görüntülü reklamcılık pazarlarında faaliyet gösteren rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırdığı ve pazara giriş engeli yarattığı tespit edildi. Geçtiğimiz yıl Ekim ayında yaklaşık 346 milyon TL para cezası verildi.

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar