Tarih : 19.06.2023 - 04:17

Rumen gazını karadan Kalyon İnşaat taşıyacak

Romanya'nın Karadeniz’in Neptün sahasında bulduğu yaklaşık 200 milyar metreküp büyüklüğe sahip doğal gaz rezervini karadan taşıyacak 'Karadeniz kıyısı - Podişor Doğalgaz Boru Hattı’ projesini 530 milyon euro ile Kalyon inşaat yapacak. 308 kilometre uzunluğundaki hat 24 ayda tamamlanacak.

Türkiye’nin Karadeniz’de bulduğu ve yaklaşık 710 milyar metreküp büyüklüğe sahip doğal gaz rezervini karaya ulaştırmasının ardından Romanya da harekete geçti. Romanya’nın Karadeniz’in Neptun Deep sahasında keşfettiği ve yaklaşık 200 milyar metreküp olduğu tahmin edilen doğal gazı aradan taşınma işini Türk şirketi Kalyon İnşaat yapacak. Romanya hükümeti ile Kalyon Holding arasında, Karadeniz kıyısı - Podişor Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin inşası için imzalar atıldı. 530 milyon euroya gerçekleştirilecek proje ile doğal gaz, boru hattıyla ülkenin iç kesimlerindeki bağlantı noktalarına ulaştırılacak. Toplam 308 kilometre uzunluğundaki hattı Kalyon İnşaat 24 ayda tamamlayacak.

 İlk kaynak 3 ay sonra atılacak

 Hattın inşasıyla ilgili imza töreni Romanya Başbakanlık binasında gerçekleştirildi. İmza törenine Romanya Başbakan Yardımcısı Marian Neacşu, Romanya Enerji Bakanı Sebastian Burduja ve Kalyon İnşaat İcra Kurulu Üyesi Serdar Över katıldı. Romanya’nın gaz iletim hatlarının yapım ve işletmesinden sorumlu kamu şirketi SNTGN Transgaz’ın yatırımı olan proje kapsamında, Avrupa Birliği’nin (AB) ve Romanya’nın artan gaz ihtiyacı, Kalyon Holding’in yapımına başladığı boru hattı ile karşılanacak. Kalyon İnşaat İcra Kurulu Üyesi Serdar Över’in verdiği bilgiye göre, boru hattı projesinde ilk kaynak 3 ay içinde atılacak. Proje kapsamında, Kalyon Holding tarafından yaklaşık 100 bin ton ağırlığında çelik boru tedarik edilmesi söz konusu olacak. Proje kapsamında ayrıca, kullanılacak boruların temini, 20 adet vana istasyonu, enerji temini, kato dik koruma ve fiber optik imalatları da yer alıyor.

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar