Tarih : 20.02.2023 - 05:58

Rusya’dan Türkiye’ye vergi anlaşması talebi

ABD, Türkiye’yi Rusya yaptırımlarına katılması konusunda ikna etmeye çalışırken, Moskova ise Türkiye’ye yakınlaşmaya çalışıyor. Rusya Maliye Bakan Yardımcısı Sazonov, Türkiye ile yatırımlarla ilgili olarak vergi anlaşması önerisinde bulundu.

Önümüzdeki hafta Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin birinci yılına giriyoruz. Tarihin en büyük ambargo ve yaptırımlarıyla karşı karşıya kalan Rusya, beklediği gibi savaşta kısa sürede zafer kazanmak yerine, Kherson başta olmak üzere işgal ettiği bazı bölgeleri de kaybetmeye başladı. 24 Şubat 2021’de başlayan savaştan bu yana 11 binden fazla yaptırıma uğrayan Rusya’daki birçok uluslararası marka, ülkedeki varlıkları zararına satıp çıkarken, bazıları da çekilme sürecini hızlandırmaya başladı.

 Ambargolara katılmayan ülkelere de bu sürece dahil olması için başta ABD ve AB olmak üzere ikna görüşmeleri ziyaretleri gerçekleşiyor. Washington ve Brüksel, Türkiye’nin de yaptırımlara kısmi olarak katılması için son birkaç aydır çağrıda bulunuyor. Şubat ayında Türkiye’ye gelen ABD Hazine Bakanlığı'nın yaptırımlardan sorumlu en üst düzey yetkilisi Brian Nelson, Türkiye'yi, Rusya'ya yapılan kimyasal madde ve mikroçip gibi maddelerin ihracatının Ukrayna işgalinde kullanılabileceği konusunda uyardı. Nelson, ihracatın devam etmesi durumunda bazı Türk şirketlerin ve bankaların "yaptırımları ihlal ettiği" gerekçesiyle cezalandırılabileceğini söyledi.

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar