Tarih : 24.12.2022 - 06:10

Rusya Türkiye'de gaz merkezi kuruyor

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Rus devlet kanalı Rossiya-24'e verdiği mülakatta, küresel enerji sektöründeki gelişmelere dair değerlendirmelerde bulunurken, Türkiye'de kurulacak gaz merkezine diğer ülkelerin de katılabileceğini söyledi.

Petrol sektöründe sigorta ve dost ülkelere ödeme konularını çözüme kavuşturduklarını anlatan Novak, "Bu sayede mayıs-haziran aylarında durum istikrara kavuştu ve üretimimiz ocak-şubat seviyesine döndü. Şirketlerimiz lojistik planlarını yeniden yapılandırdı ve ödeme konularında anlaşma sağladı." diye konuştu.

Novak, Rusya'nın Ural petrolüne yaptığı indirimin zamanla azalacağını beklediklerini dile getirerek "İndirim oranı yılın başında yüksekti sonra yarı yarıya azaldı ve şimdi belirsizlik yüzünden tekrar arttı. Durumun istikrara kavuşacağından eminim." ifadesini kullandı.

Rusya'nın petrolde tavan fiyat uygulamasına katılan ülkelere petrol ve petrol ürünü tedarik etmeyeceğini vurgulayan Novak, "Petrol üretimimizi düşürmeye hazırız. Gelecek yılın başında üretimimizi günlük 500 ila 700 bin varil yani yüzde 5 ila 7 seviyesinde azaltabiliriz. Bu çok önemli bir miktar değil ancak böyle bir risk bulunuyor." değerlendirmesinde bulundu.

Novak, Şubat 2023'te ilave ambargoların devreye girmesiyle Avrupa'da petrol ürünlerinin fiyatlarında artış yaşanabileceğini söyledi.

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar