Tarih : 30.10.2023 - 05:31

Sahte altına karşı Darphane devrede

Hazine ve Maliye Bakanlığı Kıymetli Maden Takip Sistemi’ni (KMTS) altında sahteciliği ve kayıt dışılığı önlemek amacıyla devreye alınıyor. Uygulama ile kıymetli metallerin üzerine ürün bilgileri yazılacak. Değerli metaller darphane tarafından takip edilecek. Rafinelere KMTS uygulamasına geçiş için 1 ay süre tanındı. Peki bu sistem ne işe yarayacak? İşte detaylar...

 “Merdiven altı rafineriler çoğalmaya başladı. Bu nedenle mevcutta 8 lisanslı rafineri var ve bunun 3-4 tanesi faaliyet halinde, diğerleri ise değil. Özellikle altının çok talepli olduğu bir dönemdeyiz.

Son dönemde sahte ve gramaj eksikliğine yönelik şikayetler oluyor. Bu çok yaygın değil, yüzde 1’i geçmez ancak rahatsızlık duyuluyor. Darphane bu işi kayıt altına almak ve olumsuzlukları gidermek için bir kodlama sistemi yapacağı, rafinerilerin de bastıkları ürünlerde bunu belirtecekleri söyleniyor.

Burada kod verilmesi suretiyle olumsuzlukların önüne geçilmeye çalışıldığını görüyorum. Yılbaşından sonra uygulanmaya başlanacak bence bu olumlu bir gelişmedir.

HANGİ ALTINLAR İÇİN GEÇERLİ?

Külçe altın ve gram altınlar için geçerli olacak. Külçe altın zaten 1 kg olan altın anlamına geliyor. Diğerleri için ise 1 gram, 5 gram, 10 gram, 100 gram, 250, 500 altınlar için geçerli olacak.

 

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar