Tarih : 04.09.2022 - 10:47

Şeker sıkıntısı yok, depolar ağzına kadar dolu

Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ (Türkşeker) Genel Müdürü Muhiddin Şahin, şeker üretiminin bu yıl çok daha iyi olacağını ümit ettiklerini belirterek, "Türkiye'deki şeker üretim kapasitesi 3 milyon 600 bin ton. İhtiyacımız olan 2 milyon 700 bin tondur. Türkşeker'in 1 milyon 200 bin ton kapasitesi vardır." dedi.

Şahin, Malatya Şeker Fabrikası'nda 67. dönem şeker pancarı alım kampanyasının açılışında yaptığı konuşmada, bu fabrikanın 1956'da kurulduğunu hatırlattı.

Türkiye'de 33 şeker fabrikası bulunduğunu, bunlardan 15'inin kendilerine ait olduğunu belirten Şahin, şöyle devam etti:

"6 fabrika Pankobirlik'e ait, bunlar yarı kamu kuruluşlar, 12'si de özel sektöre ait. Oransal olarak baktığımızda şeker fiyatlarındaki hareketlilikten dolayı bunu belirtmekte fayda görüyorum, Türkiye'de şeker üretiminin yüzde 36,5'ni biz devlet olarak zaten yapıyoruz. Piyasayı düzenli olarak regüle ederek, arz güvenliğini sağlıyoruz. Kalan yüzde 35'i de yine yarısal kamu kuruluş, iş ortağımız Pankobirlik yapıyor. Türkiye'de hiçbir zaman şeker arzında bir sıkıntı yok. Ukrayna savaşından dolayı ufak bir dalgalanma oldu ama Türkiye'de ortalama kişi başı şeker tüketimi 29-31 kilogramdır ve bu yıllar itibarıyla çok fazla değişmemiştir."

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar