Tarih : 06.03.2023 - 05:40

SGK: e devlet üzerinden EYT aylık talebi yapabilirsiniz

Van Sosyal Güvenlik İl Müdürü Abidin Göksoy, EYT'ye ilişkin kanunun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, "İsteyen vatandaşlarımız e-Devlet üzerinden de rahatlıkla aylık talebinde bulunabilirler" dedi.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan SGK Van İl Müdürü Abidin Göksoy, sosyal güvenlik sistemlerinde emekli olabilmek için yaş, prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresi olmak üzere 3 temel şart arandığını ifade ederek, "1 Mart 2023 tarihli ve 7438 sayılı kanun ile 3 Mart 2023 tarihli ve 32121 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenleme ile ilk defa 8 Eylül 1999 tarihinden önce malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası çerçevesinde sigortalılığı başlayanlardan mevcut yürürlükte olan mevzuattaki emekliliğe hak kazanma şartlarından sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı şartını yerine getirenlere yaş şartı aranmaksızın aylık bağlanması imkanı getirilmiştir.

1999 yılında yapılan düzenleme ile getirilen kademeli yaş şartı, SSK sigortalıları için kademeli prim gün sayısı ve sigortalılık süresi şartlarından sadece yaş şartı kaldırılmakta, diğer şartlarda bir değişiklik öngörülmemektedir.

Bu çerçevede 3 Mart 2023 tarihinden itibaren SSK sigortalıları ilk işe giriş tarihlerine göre belirlenen 5 bin - 5 bin 975 gün sayısı ile kadın 20 yıl, erkek ise 25 yıl sigortalılık süresini, Emekli Sandığı ile Bağ-Kur sigortalıları ise kadın 20 yıl, 7 bin 200 gün, erkek ise 25 yıl, 9 bin gün hizmet sürelerini tamamlaması halinde yaş beklemeksizin aylığa hak kazanabilecektir" dedi.

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar