Tarih : 03.03.2023 - 05:42

TİM: işine dönenlere 6 ay çift maaş verilsin

 

TİM Başkanı Gültepe, ''Depremzedelerin bölgede kalmalarını ve yeniden işe dönüşlerini cazip hale getirecek adımları atmamız gerekiyor. İşine dönenler çalıştığı firmadan alacağı maaşa ek en az 6 ay çift maaş verebilir.” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, şubat ayını 18,6 milyar dolar ihracatla tamamladıklarını belirterek, “Depremden az etkilenen Gaziantep ve Adana gibi illerimizde üretim devam ediyor. Kahramanmaraş, Adıyaman ve Malatya’da ise çarklar dönmeye başladı.” ifadesini kullandı.

Gültepe, ihracat rakamlarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, depremler nedeniyle şubat ayının tüm ülke için zorlu geçtiğini belirtti.

İhracat ailesinin bir yandan depremzedelerin yaralarını sarmak için seferber olurken, bir yandan da ticaretin durmaması için çalıştığını aktaran Gültepe, şunları kaydetti:

“Genel Ticaret Sistemi (GTS) kayıtlarına göre şubat ayını 18,6 milyar dolar ihracatla tamamladık. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,4 eksideyiz. Deprem bölgesindeki 11 ilimizin ihracatı yüzde 43 düşüşle 985 milyon dolara geriledi. Ocak-şubat dönemini kapsayan ilk 2 aylık ihracatımız yüzde 1,5 artışla 38 milyar dolara yükselirken, son 12 aylık ihracatımız ise 254,8 milyar dolar oldu. Geçen ay ihracatımıza en yüksek katkıyı 2,6 milyar dolarla otomotiv sektörü verdi. İlk 5'teki diğer sektörlerimiz 2,3 milyar dolarla kimya, 1,6 milyar dolarla hazır giyim, 1,3 milyar dolarla elektrik elektronik ve 1,1 milyar dolarla çelik şeklinde sıralandı. Şubat ayında 18 ilimiz ihracatını artırdı. En çok ihracat yapan ilk 5 ilimiz İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara oldu. Geçen ay bin 455 firmamız ihracat ailesine katıldı. Birim ihracat değerimiz ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 29,6 artışla 1,69 dolara yükseldi.”

Gültepe, Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ülkelerin Almanya, İtalya, ABD, Rusya ve İngiltere şeklinde sıralandığını, Suudi Arabistan’a ihracatta toparlanmanın da devam ettiğini bildirdi.

“RAMAZAN BAYRAMI'NDAN SONRA (DEPREM BÖLGESİNDE) KAPASİTENİN YÜZDE 60 ÇIKACAĞINI ÖNGÖRÜYORUM”

Mustafa Gültepe, TİM öncülüğünde ihracatçı birliklerinin depremzedelere yardım çalışmaları ve bölgedeki üretime yeniden dönüş süreci konusuna değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Acımız çok büyük, yüreğimiz kan ağlıyor. Depremlerde can veren yurttaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifa, yakınlarını kaybedenlere sabır diliyorum. Arkadaşlarımızla bölgeyi ziyaret ettik, yıkımı yerinde gördük. Depremzedelerle ve sanayicilerimizle konuştuk. Fiziki olarak üretim altyapısında fazla hasar bulunmamakla birlikte istihdam kaybı nedeniyle üretim durma noktasına gelmişti. Depremden az etkilenen Adana ve Gaziantep gibi illerimizde üretim devam ediyor. Kahramanmaraş, Adıyaman ve Malatya’da ise çarklar dönmeye başladı. Bu illerimizde yer yer yüzde 30 kapasiteye ulaşıldı. Ancak barınma sorunu olduğu için insanlar göç etmek zorunda kalıyor. Dolayısıyla geçici barınma ihtiyacının bir an önce karşılanması büyük önem taşıyor.”

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar