Tarih : 12.03.2023 - 11:16

TOKİ binaları neden yıkılmadı?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ömer Bulut "TOKİ, insanların asgari ihtiyaçlarına kulak veriyor, betonun bir reçetesi var, betondan alınan numuneler çok önemli. Binanın tamamı radye temelli olabilir. Temelden sonra ki taşıyıcı elemanlarda en az temel kadar önemli" dedi.

TOKİ Başkanı Ömer Bulut, yatay mimarinin, temel sisteminin ve taşıyıcı elamanların önemine vurgu yaparak, TOKİ’nin önceliğinin yatay mimari olduğunu söyledi. TOKİ Başkanı Bulut, bina temellerine gelen yükün azaltılmasının önemine dikkati çekerek “Tünel kalıp dediğimiz sistemi ilgili inşaatlarda ağırlıklı olarak kullanıyoruz. Bunun yanında konvansiyonel dediğimiz çerçeve sistemi kolon, kiriş sisteminin de kullanıldığı yerler var. Tünel kalıp sisteminde de, çerçeve sisteminde de radye temelden vazgeçmiyoruz. İnsanlarımız soruyor; ‘binalarımız radye temelli mi’, binanın tamamı radye temelli olabilir. Temelden sonra ki taşıyıcı elemanlarda en az temel kadar önemli. Temele yükü taşıyacak olanlar o düşey elemanlar. Düşey yüklerin momenti dediğimiz o burkulmayı ve anı temele yansıtacak olan perde dediğimiz taşıyıcı elemanlar. Ağırlıklı olarak temel kalıbı kullanıyoruz.” dedi.

 

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar