Tarih : 20.11.2022 - 11:08

Türkiye, 30 milyar dolar için gün sayıyor

 

DEİK Türkiye-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Fuat Tosyalı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başlattığı Afrika'ya yönelik açılımla birlikte kıtayla ticaret hacminin bu yıl 30 milyar dolar seviyesini geçeceğini belirtti.Tosyalı, Türk şirketlerinin, bilgi ve deneyim paylaşımı yoluyla Afrika'nın yapısal eksikliklerinin giderilmesinde, istihdam yaratılmasında ve kıtanın kalkınmasında aktif rol oynadığına dikkati çekerek şöyle konuştu:

"Afrika ülkelerinde güçlü sanayi yatırımlarımız var. Bu daha başlangıç. Türkiye ile Afrika arasındaki ticari ilişkilerimizi incelediğimizde son 10 yıllık dönemde özellikle ticaret ve yatırım alanlarında bizleri heyecanlandıran ciddi artışlar söz konusu. Afrika kıtasına olan yatırımlarımız 2001'de 22 milyon dolar iken 2021'de bu miktar 1,6 milyar dolar seviyesine yükseldi. Buradaki yüzde 7 binin üzerindeki artış ilişkilerimizin ne denli güçlendiğinin bir ispatıdır. Bunun yanında Afrika'dan Türkiye'ye gelen yatırımlar ise son 20 yıllık dönemde yüzde 665 artarak 398 milyon dolara ulaştı. Karşılıklı emeklerin boşa gitmediğinin en somut göstergelerinden biri, katlanarak artan bu ticaret rakamlarıdır. Türkiye-Afrika ticaret hacmindeki rakamsal iyileşmelere rağmen Çin, ABD ve Rusya Afrika'da daha etkin. Bu durumda var olan potansiyelin geliştirilmesi için Türk firmalarına daha çok iş düşüyor."

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar