Tarih : 08.03.2023 - 05:39

Türkiye ve BAE arasında 25 milyar dolarlık imza!

Türkiye ile BAE halihazırda önemli iş ortaklıkları yapılıyor olsa da bu işbirliğinin 50. yılında imzalanan anlaşma ile ticaret hacminin 5 yıl içerisinde 25 milyar dolara ulaşması hedefleniyor.

Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında imzalanan Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması ile iki ülke ilişkilerine yatırım ve ticaretten, üçüncü ülkelere açılıma kadar yeni bir boyut kazandırılması hedefleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan'ın huzurunda gerçekleşen imza töreniyle, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile BAE Ekonomi Bakanı Abdullah bin Tavk el-Merri tarafından 3 Mart'ta Abu Dabi'de "Türkiye Cumhuriyeti ile BAE Arasında Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması" (KEOA) imzalanmıştı.

AA muhabirinin konuya ilişkin Ticaret Bakanlığından edindiği bilgilere göre, anlaşma müzakereleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Şubat 2022'deki Abu Dabi ziyareti kapsamında başlatıldı. Bakan Muş başkanlığında sürdürülen müzakereler, bir yılda sonuçlandırıldı.

Yeni bir dönemin temellerinin atıldığı anlaşma, iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 50. yıl dönümünde imzalanmış oldu.

BAE, yaklaşık 10 milyar dolarlık ikili ticaret hacmi ile Türkiye'nin Körfez bölgesindeki en büyük ticaret ortağı konumunda bulunuyor. Müteahhitlikten gastronomi ve lojistiğe, finanstan sağlık, eğitim ve turizme kadar çeşitli hizmet sektörlerinde küresel anlamda markalaşmış pek çok Türk firması, bu ülkede başarılı işlere imza atıyor.

 

 

 

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar