Tarih : 15.01.2024 - 06:21

Vergide dijitalleşme ile 3,2 milyar TL tasarruf

Dijital uygulamalar sayesinde sadece posta masraflarından sağlanan tasarruf, 2016 yılından bu yana 3,2 milyar lirayı buldu.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB), çevrim içi hizmet çalışmaları Dijital Vergi Dairesi uygulamasıyla taçlandı. Daha önce İnteraktif Vergi Dairesi, İnternet Vergi Dairesi, Hazır Beyan Sistemi, Defter-Beyan Sistemi, e-Beyanname gibi kullanıcı kodu ve şifre kullanılarak erişim sağlanan uygulamalara, 7 Ekim 2023'ten itibaren Dijital Vergi Dairesi üzerinden giriş yapma imkanı sağlandı. Böylece, GİB tarafından elektronik ortamda sunulan hizmetler tek çatı altında birleştirildi.

350’den fazla hizmete erişme imkanı

Dijital Vergi Dairesi üzerinden 350'den fazla hizmete erişilirken bu dönüşüm, mükellefler tarafından da yoğun ilgiliyle karşılandı.

Geçen yıl 11,8 milyon dilekçe elektronik ortamda verildi. 8,5 milyon "Borcu yoktur" ve 1,4 milyon "mükellefiyet" yazısı da elektronik ortamdan alındı. 23,4 milyonu 2023'te olmak üzere 2016'dan bugüne kadar 130,9 milyon belge elektronik ortamda tebliğ edildi. Bu sayede sadece posta masrafından 3,2 milyar lira tasarruf sağlandı.

"Hızlı ödeme" seçenekleri işlemleri kolaylaştı

Ayrıca, 2023 yılında GİB sistemleri üzerinden çevrim içi 43,3 milyon işlem yapılırken toplam 146,8 milyar lira vergi ve harç ödemesi gerçekleştirildi.

Mükellefler, Dijital Vergi Dairesine hem "dijital.gib.gov.tr" adresi üzerindeki internet sürümünden hem de uygulama marketlerinde bulunan "GİB Mobil"den erişim sağlayabiliyor. Mükellefler, Dijital Vergi Dairesi aracılıyla iki yöntemle vergi ve harçlarını ödeyebiliyor. Birinci yöntemde, Dijital Vergi Dairesine giriş yapan mükellefler istediği borcu seçerek, kredi kartıyla ödeme yapabiliyor.

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar