Tarih : 22.03.2023 - 05:06

Yüksek faiz uygulaması ABD ve Avrupa'yı batırdı

Enflasyona faizle çözüm arayan ABD ve AB'de işten çıkarma ve bankacılık krizi yaşanıyor. Türkiye ise uyguladığı düşük faiz, yatırım, istihdam, üretim ve ihracat modeliyle hem ekonomik aktivitesini artırdı hem de işsizliği tek haneye düşürdü

ABD ve AB faiz artışlarının yan etkilerini istihdam ve finans sisteminde derinden hissetmeye devam ediyor. ABD’de işten çıkartmalar 27 ayın zirvesindeyken, yüksek faiz 2 bankanın iflasına neden oldu.

Pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında, küresel ekonomi bir dizi çalkantılı zorlukla karşı karşıya kaldı. Artan emtia ve enerji fiyatları ile birlikte bozulan tedarik zincirleri, birçok ekonomide ağır baskılar meydana getirdi

Bu süreçte, dünya ekonomileri daha önce görülmemiş bir yüksek enflasyonla karşı karşıya kaldı. Özellikle ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa ülkeleri gibi büyük ekonomiler, yüksek faiz politikalarıyla buna yanıt verdi.

Ancak, ABD ve Avrupa gibi gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ülkenin yaptığı sert faiz artışları, enflasyonu düşürme konusunda beklenen etkiyi yaratmadı. Tam tersine, faiz artışlarına rağmen enflasyon oranları her ay yükselmeye devam etti.

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar