Tarih : 28.02.2024 - 05:41

Zorunlu karşılıklara faiz TL mevduatları coşturdu

Merkez Bankası’nın TL zorunlu karşılıklara faiz ödemeye başlaması bankaların iştahını kabarttı. Bankalar için önemli bir gelir kalemine dönüşen uygulama mevduat faizlerini de yukarı taşıyor.

Dünya gazetesinin haberine göre konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz bankacılık kaynakları geçen hafta cuma günü bazı bankaların Merkez Bankası’nın belirlediği TL mevduat hedeflerini tutturmak için yüksek hacimli mevduat hesaplarına yüzde 65 faiz oranıyla TL mevduat verdiğini söylüyor.

Bankalar her ayın son cuma günü hesap kapama yaptıklarını gelir hedefini tutturmak isteyen bankaların Merkez Bankası’nın TL zorunlu karşılıklara ödeyeceği faizi alabilmek için geçici olarak yüksek faizle TL mevduat topladığına dikkat çekiyor.

Merkez Bankası'nın, attığı adımlar sonrasında mevduat faizleri tekrar yükseliş eğilimine girdi. Bu kapsamda son olarak şubat ayının başında Merkez Bankası’nın TL mevduat payının artırılması ve KKM’den TL mevduata geçişi özendirmek amacıyla uygulamaya aldığı TL zorunlu karşılıklara nema ödenmesi uygulaması meyvelerini vermeye başladı.

1-3 ay vadeli TL mevduat faizlerinde ortalama oran 16 Şubat haftasında bir önceki haftaya göre 1,10 puanlık artışla yüzde 52,03'e yükselerek 21 yılın zirvesine yaklaştı. TL mevduat faizleri son olarak 22 Aralık 2023 haftasında yüzde 52,60 faiz oranıyla 21 yılın zirvesine çıkmıştı. Yeni yılla birlikte mevduat faizlerinde düşüş kaydedilmiş ve ortalama yüzde 49,61’e kadar gerilemişti.

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar