Tarih : 30.11.2021 - 11:27

BELİRSİZ DÖNEM

 

Küresel piyasalarda omicron varyantına ilişkin endişeler fiyatlara giriyor. Aşı endişeleri yatırımcıları hisse seneterinden çıkarıyor. Başkan Biden'ın kapanmaya şimdilik ihtiyaç duyulmadığını belirtmesi üzerine ABD borsaları günü pozitif bölgede kapattı, Ama bu sabah vadeli işlemler ekside. Asya’dan sonra Avrupa’da da endeksler %1 aşağıda. Dolar zayıflıyor, altın toparlıyor. ABD tarafında, piyasaların odak noktasında bugün saat 18.00’de Fed Başkanı Jerome Powell ve ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'in, Senato Bankacılık Komitesi'ndeki sunumları dikkatle izlenecek. Yurtiçinde Türk ekonomisi üçüncü çeyrekte tahminlere paralel olarak %7.4 büyüdü. BİST güne yatay başladı, kurlar yüksek.  

OMICRON KORKULARI NEDEN ARTTI?  

ABD’nin ilaç devi Moderna şirketinin CEO'su Stephane Bancel Financial Times'a verdiği röportajda mevcut aşıların omicrona karşı önceki varyantlara göre daha az etkili olacağını söyledi Fed Başkanı Jerome Powell, Senato Bankacılık Komisyonu’nda bugün yapacağı konuşma metninde omicron varyantının istihdam ve ekonomik faaliyet için aşağı yönlü riskler oluşturduğunu belirtti İngiltere’nin çağrısıyla acil toplantı düzenleyen G7 ülkeleri sağlık bakanları, küresel toplum, Omicron varyantı tehdidiyle karşı karşıya dedi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Omicron varyantının büyümeye yönelik riskleri ve politika oluşturma zorluklarını artırdığını açıkladı. Evet şu anda yeni varyant korkusu ile ülkeler arası seyahatler kısıtlanıyor. Havacılık sektörü baskı altında. Tedarik zincirleri aksıyor, enflasyondaki yükseliş hız kesmiyor.  

KÜRESEL EKONOMİ %2.5 GERİLEYECEK 

ABD'nin en büyük yatırım bankalarından Goldman Sachs, COVID-19'un Omicron varyantının küresel ekonomiye etkisi üzerine 3 farklı senaryo açıkladı. Omicron'un Delta varyantına göre daha hızlı yayılması durumunda, 2022 ilk çeyreğinde küresel büyüme yaklaşık yüzde 2,5 oranında gerileyecek. Omicon'un Delta'ya göre ağır geçeceği ve hastaneye yatışların artacağı ikinci senaryoda küresel büyümeye daha ağır zarar vereceği ve enflasyon etkisinin belirsiz olacağı öngörüldü. Hızlı yayılarak hafif semptomlarla atlatıldığı dördüncü senaryoda ise küresel büyümenin baz senaryosundan hızlı gerçekleşeceğini, enflasyonun ise talebin dengelenmesi ve arz zincirindeki düzenlemelerle hız kaybedeceği öngörüldü. Şu anda birinci senaryo üzerinde önlemler alınıyor. Ancak en büyük sorun belirsizlik.  

3. ÇEYREKTE İHRACAT %25.6 ARTTI 

Yılın ilk çeyreğinde %7, ikinci çeyrekte %21.7 büyüyen Türk ekonomisi yılın 3. çeyreğinde yüzde 7,4 büyüyerek yeni bir rekora imza attı.. Çeyreklik bazda büyüme ise yüzde 2,7 oldu.. Ana kalemlere bakıldığında en hızlı büyüme ihracat ve hizmetler sektöründen geldi.. ihracat 3. çeyrekte yıllık yüzde 25,6 arttı, hizmetler sektöründe ise yüzde 20,7 olarak gerçekleşti. Sanayideki büyüme yüzde 10 oldu. Yılsonu ihracat hedefini 220 milyar dolar seviyesine çıkaran Türkiye, pazar çeşitliliğiyle büyüyor. Son dönemde ihracatçıların gözde pazarlarından biri Latin Amerika. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da Türkiye İhracatçılar Meclisi Genel Kurulu’nda altını çizdiği hedeflerden olan ‘Uzak Pazarlar Strateji’ için Latin Amerika ülkeleri önemli yer tutuyor. Erdoğan, 4 bin kilometreyi aşan ortalama ihracat mesafesi için en az 8 bin kilometreye ulaşılması gerektiğini belirtmişti. 5 yıl önce 2,5 milyar dolar ihracat yapılan pazara geçen yıl 3,8 milyar dolar ihracat gerçekleşmişti. Yılın ilk 10 ayında ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 87’lik artışla 4,5 milyar dolarlık ihracat yapıldı. 

BİST’TE TEKSTİLE HÜCUM  

Borsa İstanbul Asya’dan sonra Avrupa’da da endeksleri Omicron korkusuyla gerilemesinden olumsuz etkilendi. Endeks güne yatay başladı. Bankalar 0.85 artıda. Tekstilde büyük yoğunlaşma var. Demir çelik, makine, mobilya ve ulaştırmada sınırlı satışlar var. Endeks çıktığı 1814 puan üzerinde kalıcılık sağlarsa 1820 direncini aşabilir. Kısa vadeli göstergelerde anlamlı toparlanma var.. Bu kapsamda, endeksteki toparlanmanın sürebileceğini ve daha önce iki kez test edilen 1.834 bölgesinin hedeflenebileceğini düşünüyoruz. Ana direnç ise 1.850 bölgesinde pozisyonların korunması tavsiye ediliyor. HEKTAŞ (12.48 – 12.55); PENGD (5.01- 5.10); RALYH (21.46 – 21.55); ISGYO (2.59 – 2.63) 

DOLARDAKİ KAYIPLAR NİYE ARTTI?  

Fed Başkanı Powell ve ABD Hazine Bakanı Yellen’ın bugün ABD Senatosunun Bankacılık, Konut ve Kentsel İşler Komitesi’ndeki konuşmaları merakla bekleniyor. yapacak. Powell, yayınlanan metne göre Omicron varyantının ortaya çıkmasının, istihdam ve ekonomik faaliyet üzerinde aşağı yönlü riskler oluşturduğuna, enflasyona ilişkin belirsizliği ise artırdığına dair Kongreyi uyaracak.ABD Hazine Bakanı Yellen’ın konuşma metninde ülke ekonomisinin güçlü kalacağından emin olduğunu belirtti. Borç limiti ve sosyal harcama paketine de değinen Yellen borç limiti konusunun “kritik” olduğunu yineledi ve Amerika, ödemelerini zamanında ve eksiksiz yapmalı. Aksi durumda mevcut toparlanmamız zarar görür ifadesini kullandı. Omicron’un ABD ekonomisini tehdit etmesi doları zayıflattı. Parite 1.1270’den 1.1338 sente çıktı. 1,1376; 1.1400 gün içi direnç seviyeleri oldu.  

TÜRK LİRASINDA FAİZ BASKISI  

Bu sabah aşıların Omikron varyantı ile başa çıkmakta zorlanabileceğine dair haber akışının dalgalanmaya yol açtığını ve Asya seansında hafif alıcılı seyreden ABD vadelilerin eksiye geçtiğini gözlemliyoruz. ABD on yıllık tahvil faizi de %1,51’den 1.44’e geriledi.. varyantın Fed ile ilgili faiz artırım beklentilerini biraz ötelemesi Dolar’ı baskılamakta.. TL’de ise faiz baskısı sürüyor. Dolar 12.82, Euro 14.54 TL’den işlem görüyor. Şu aşamada bu sabah gelişen ülke para birimlerindeki hareket ile birlikte kur da direnç yaptığı 12,91 seviyesinin altında kalabilir. Bu seviyenin altındaki bir kalıcılıkta 12,64 seviyesine kadar bir geri çekilme yaşanabilir. Aksi durumda 12,91 direncinin üzerinde 13,15 hedefe girecek. Yurtdışında bugün Fed Başkanı olmak üzere Fed yetkililerinin konuşmaları öne çıkarken, ikincil öneme sahip veriler de yakından izlenecek. 5 yıllık risk primi 422 düzeyinde.  

YATIRIMCI GÜVENLİ LİMANA DÖNÜYOR 

Omikron varyantı ile ilgili yapılan açıklamalar piyasalarda dalgalanmaya yol açarken, endişelerin bir şekilde sürmesi Fed ile ilgili faiz artırım beklentilerini öteliyor. Şu aşamada genele yayılan belirgin bir satış dalgası oluşuyor, Ons Altın Fed faiz beklentilerinin biraz ötelenmesi ile destek yaptığı 1780 bölgesinin üzerinde kalarak 1793 dolara çıktı.. Olası yükselişlerde 1800 seviyesinin kırılması durumunda 1822 dolar  hedefe girecek. Bu akşam Powell’ın vereceği mesajlar önemli. Eğer yeni varyantın etkilerinin net bir şekilde ortaya çıkıncaya kadar para politikasında sıkılaşmaya gidilmeyeceğini açıklarsa altındaki yükseliş ivme kazanacak. Yatırımcı korktu güvenli limana dönüyor. 10 yıllık ABD hazine tahvillerinde getiriler 1.44’e düştü. Dolar endeksi 95.90 düzeyine indi. Altında yön yukarıyı gösteriyor. Gram altın 740 liraya yükselmiş durumda. Fiyatın 750 lirayı aşması bekleniyor.  

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar