Tarih : 17.11.2022 - 05:44

Biden, topal ördek!

ABD’de açıklanan kritik veriler tahminlerden kötü geldi. Ekim ayında perakende satışlar %1.3 ile beklentiyi aştı, ancak sanayi üretimi eksi 0.1, yıllık bazda 3.28 ile beklentinin altında kaldı. Kapasite kullanım oranı da 80.1’den 79.9’a geriledi. Bu gelişme üzerine FED’in agresif faiz artışlarını yavaşlatacağı ümidi arttı, dolar zayıf seyrini sürdürdü. Avrupa’da endeksler, otomotiv sektöründeki kayıplarla ekside kapandı. Polonya’ya düşen iki füzenin Ukrayna savunma sistemindeki hatadan kaynaklandığı açıklandı,  ABD temsilciler meclisinde Cumhuriyetçiler 218 sandalye kazanarak çoğunluğu ele geçirdi. Bu rakam 5 sandalye daha ilave edilmesi bekleniyor. Biden topal ördek oldu. altındaki ataklar kesildi. 10 yıllık ABD tahvilleri 3.20 düzeyine geriledi. Bitcoin 16 bin 500 dolarda tutunamıyor. Bugün Euro bölgesinde Ekim TÜFE (1.5 / 10.7) izlenecek.

RUS EKONOMİSİ RESESYONA GİRDİ

Rusya Federal İstatistik Kurumu (Rosstat), bu yılın üçüncü çeyreğine ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla verilerini açıkladı.yılın ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,1 küçülen Rus ekonomisi, üçüncü çeyrekte de yüzde 4 küçüldü. Böylece Rusya ekonomisi iki çeyrek üst üste daralarak resesyona girdi.Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 2,9 küçüleceği tahmininde bulunurken, Rusya Merkez Bankası ise ekonominin yüzde 3 ila 3,5 arasında küçülmesini bekliyor.Batılı ülkeler, Ukrayna’daki savaş nedeniyle Rusya’ya başta enerji ve finans sektörü olmak üzere kapsamlı yaptırımlar uyguluyor. Rusya’nın ekonomik krize sürüklenmesi sermayenin Türkiye’ye akmasını sağlıyor. Rus işadamları ticari faaliyetlerini artık ülkemizde sürdürüyor.

BİST’E YATIRIMCI YAĞIYOR

Borsa İstanbul yüksek hacimle rekor serisini devam ettiriyor 4784 puanla tavan yapan endeks günü 4668 puanla tamamladı. İşlem hacmi tam 139.2 milyar lira ile zirve yaptı. Bankacılık endeksi 2.94 yükseldi. En büyük kazanç  3.97 ile kimya sektöründe yaşandı. Sigorta 2.27 primli. Ulaştırma  3.87, spor 3.32 ile en büyük kayıp yaşayan sektörler oldu. 8 hisse, gün sonuna doğru %9’un üzerinde yükselişe sahipti. ALBRKRTALB
SASAHALKBSMRTGVAKBN,HEKTSYYLGD olarak sıralandı. en çok kaybettiren hisselerin başında BERAODASMGROSALARK ve ALKIM vardı. Enflasyona karşı en önemli kazanç alanı haline gelen borsaya katılım  hergün büyüyor. Merkezi kayıt kuruluşu rakamlarına göre 15 kasım itibariyle yatırımcı sayısı 3 milyon 48 bin kişiye ulaştı. Sadece son 1 ayda 307 bin yeni katılım var. Dikkat edilecek olursa endeksin zirve yapmasından sonra yaşanan kar satışları yüksek talep dolayısıyla seans içinde eritiliyor Bankaların yüksek talep görmesinde %40 düşük değerde kalmasının büyük rolü var. Bugün Euro bölgesi TÜFE var. Merkez Bankası yetkililerinin açıklamaları izlenecek. 4650 ve 4550 puan destek, 4800 puan direnç oldu TOFAŞ, ARCLK, ÇEMAŞ, HEKTAŞ, KOZAL, OTOKAR, RTA, SMARTG, HALKB, YKBNK, YATAŞ, YAYLA hisselerinde pozisyon açın

TL İKİ AYDIR DEĞERİNİ KORUYOR

Tarım-ÜFE aylık %4,59 ve yıllık %163,3 oranında artış göstererek yüksek seyrini sürdürdü. ABD’de TÜFE ‘den sonra üretici enflasyonu da beklentilerin altında kaldı. ABD’de ÜFE aylık %0,2 ve yıllık %8,0 artış kaydederken, çekirdek ÜFE ise aylık değişim göstermedi, yıllık %6,7 oranında arttı. Veri sonrası dolar endeksinde değer kayıpları görülürken, kur tarafına ise etkisi olmadı. Dolar/TL, bu sabah 18,60’lı seviyelerde sakin seyrini sürdürüyor. Dolar endeksi ise 106,18  civarında seyrediyor. Dolar kurunda yaklaşık 8 haftadır değişen bir durum yok. Kur 18.70/18.45 aralığında fiyatlanmaya devam ederken 2 aylık ortalama da artık dar alandan çıkamıyor.  . Yukarı tarafta ise 18.61 direncini günlük/haftalık kapanışları açısından takip edilecek. 5 yıllık CDS’lerimiz 548 düzeyinde. Dolar güne 18.60, Euro 19.22 TL ile başlıyor.

EURO’DAKİ KAZANIMLAR ARTTI

ABD merkez bankasının sıkı para politikasını sürdürmeyeceği beklentisine karşı Avrupa’da faiz artışlarının süreklilik kazanması euro’nun güçlenmesine yolaçtı. Avrupa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Luis de Guindos'a göre, Euro Bölgesi'nin yaklaşan tüketici fiyatları verileri Avrupa Merkez Bankası'nın bir sonraki kararı için önemli olacak, muhtemelen aylarca "yüksek" kalacak olan enflasyonla yaşamak zorunda kalınacak. Guindos, 30 Kasım'da açıklanacak 3 aylık ekonomik tahminlere  atıfta bulunarak, "Kasımda ne olacağını görelim" dedi. Avrupa merkez bankası 15 Aralık’ta toplanacak. G20 Sonuç Bildirgesi'nde, "G20 merkez bankaları, amaçlarına uygun şekilde fiyat istikrarını sağlamada güçlü kararlılığa sahip ve enflasyon beklentilerindeki fiyat baskılarını izliyor" ifadesi kullanıldı.Ekonomik yavaşlama korkularına rağmen Avrupa Merkez Bankası'nın inatla yüksek enflasyonu dizginlemek için para politikasını daha da sıkılaştırmasıyla euro, 4 Temmuz'dan bu yana en güçlü seviyesi olan 1.04 doların üzerinde işlem gördü. Bu sabah 1.0370 sentte hareket ediyordu. Bugün Euro bölgesinde belli olacak ekim TÜFE yıllık 10.7’lik tahminin üzerinde gerçekleşirse parite 1.0450 sent direncini aşabilir.

ALTIN YUKARDA TUTUNACAK MI?

ABD'li tüketicilerin geçen ay önemli bir alışveriş çılgınlığına girmesiyle altın piyasası sağlam kazanımlarını koruyor ..ABD Ticaret Bakanlığı rakamlarına göre, perakende satışları ekim’de %1,3 arttı. Çekirdek perakende satışlar da geçen ay beklentileri aşarak %1,3 arttı. altın piyasası, beklenenden iyi gelen tüketim verilerinin ardından 1768 dolarda tutunuyor. Ancak hemen belirtmek gerekirse Polonya’ya Rusya’nın füze attığı haberinin gerçek olmaması, altındaki atakların kesilmesinde önemli rol oynadı. Perakendedeki artışa karşı, sanayi üretimi tahminlerden kötü geldiği için FED’in 14 aralık toplantısında 50 baz puanlık faiz artış ihtimali %85 olarak fiyatlanıyor.  perakende satış rakamları ABD ekonomisinin resesyona doğru gittiğine dair korkuları hafifletti. Ancak 2023’ün ilk yarısında durgunluk yaşanacağına kesin gözle bakılıyor. G-20 zirvesinin sonuç bildirgesinde küresel enflasyonu önlemek için merkez bankalarının aldıkları kararlara tam destek kararı çıkması ile iyimserlik korunuyor. Ons 1750 dolar desteği üzerinde kaldığı sürece 1788 – 1800 dolar dirençleri gündemdeki yerini koruyacak. Gram altın günün ilk yarısına 1057 lirayla başlıyor. 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar