Tarih : 15.11.2022 - 11:20

Brainard dopingi

 

Çin ekonomisinde daralma devam ediyor. Perakende satışlar yıllık 0.5, sanayi üretimi yıllık %5 artarak tahminlerin gerisinde kaldı. Japonya’da ekonomi yılın üçüncü çeyreğinde 0.3, yıllık bazda %1.2 küçüldü. Ancak Asya borsaları Çin devlet Başkanı Şi ile ABD Başkanı Biden’ın yaptıkları yüzyüze görüşmelerde verdikleri iyimser mesajlarla artıda kapandı. Fed Başkan Yardımcısı Lael Brainard yakın zamanda daha düşük boyutta faiz artışlarına geçilmesi gerektiğini söyledi ama ‘daha yapacak çok işimiz var’ diye ekledi. Buna rağmen ABD vadelileri ile Avrupa artıda. Dolardaki kayıplar ise devam ediyor, 10 yıllık tahvil getirileri 3.83’e düştü.. Brent petrol 92, Bitcoin 16 bin 800, altının onsu 1733 dolarda seyrediyor. Öğleden sonra  Euro bölgesi üçüncü çeyrek büyüme verisi (0.2 / 2.1) ile ABD’de Ekim ÜFE (0.5 / 8.3) belli olacak.

BİST’TE ENERJİ SEKTÖRÜNE HÜCUM

Türkiye'de işsizlik oranı, bu yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 0,7 puanlık azalışla yüzde 10 oldu. Bu dönemde işsiz sayısı 3 milyon 433 bin kişiye düştü. 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı, önceki çeyreğe göre 234 bin kişi azalarak 3 milyon 433 bin kişi oldu. İstihdamdaki artış ekonomik büyümenin devam ettiğini gösteriyor. Borsa İstanbul güne rekorla başladı. Endeks 4680 puana çıktı. Enerji sektöründeki büyük yoğunlaşma devam ediyor. Bankalar artıda. SMRTG ve KARSN tavan fiyattan işlem görerek en çok artan hisseler oldu. HEKTS ise %7,5 yükselişle bu hisselerin arkasından geldi. Endekste güne düşüşle başlayan hisselerin başında ise ISMENVERUS ve KRVGD vardı.Kar satışlarının kalıcı olmadığı endekste alım iştahı devam ediyor. haftalık ortalamasını destek yapan endeks pozitif bir görüntü sergileyerek cuma günkü kayıplarını fazlasıyla telafi etti. Endeksteki yükseliş isteği göstergelerle de desteklenirken, bugün de hedef olarak duran 4700 bölgesine doğru alıcılı seyir sürebilir. Enerji sektöründe uzun zamandan alım tavsiye ediyorum. Devam.. AKSEN (50.20 – 50.31); AYDEM (18.63 – 18.72); IZDMC (5.28 – 5.37); ÇEMAŞ (2.20 – 2.29)

GELİŞEN ÜLKE PARALARI POZİTİF

G-20 zirvesinde Biden - Xi Jinping görüşmesinin olumlu geçmesi ve tarafların ılımlı mesajları Asya borsalarına yansıdı ve teknoloji hisseleri öncülüğünde borsalar yükselişe geçti ki bu sabah risk iştahı pozitif. Diğer yandan dolar endeksinde tepki cılız kalırken, Gelişmekte Olan Ülke para birimleri genel olarak pozitif tarafta seyrediyor. Dolar endeksine ve yurtdışı gelişmelere net tepki vermeyen Dolar/TL’de yatay hareketler devam ediyor. Teknik seviyelere bakıldığında; kurda destek seviyeleri 18,57 ve 18,55; direnç seviyeleri ise 18,62 ve 18,65 olarak görülüyor. Bugün Fed yetkililerinin konuşmaları sürecek, ABD ÜFE çok önemli. TÜFE’den sonra üretici fiyatlarında da gevşeme bekleniyor. Şu anda dolara 18.59, euro’ya 19.31 TL ödeniyor

DOLARDAKİ KAYIPLAR SERTLEŞTİ

ABD kanadında FED’in ‘ikinci adamı’ Brainard; yakın zamanda daha düşük boyutta faiz artışlarına geçilmesi gerektiğini belirtti. küresel piyasalarda dalgalanmalar yaşandı.. ABD tarafında, öğleden sonra ekim ayına ilişkin ÜFE verisi açıklanacak. Ekimde manşet ÜFE'nin aylık bazda artış hızının bir önceki aya benzer şekilde %0,4 seviyesinde gerçekleşmesi ve yıllık bazda %8,5'ten %8,4 seviyesine hafif gerilemesi beklenmekte. Çekirdek ÜFE'nin ise aylık bazda artış hızının bir önceki aya benzer şekilde %0,3 seviyesinde gelmesi ve yıllık bazda %7,2 seviyesinde yatay seyretmesi beklenmekte. Enflasyondaki düşüş dolardaki kayıpların artmasını hızlandırabilir. Euro Bölgesi ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğine ilişkin revize büyüme verisi açıklanacak. Bölge ekonomisi çeyreklik bazda birinci çeyrekte %0,6 ve ikinci çeyrekte %0,8 oranında büyüme kaydetmesinin ardından, üçüncü çeyrekte büyüme hızı %0,2 seviyesine yavaşlamıştı. yılın ilk üç çeyreğinde ılımlı büyüme kaydetse de, imalat endeksleri ile yatırımcı ve tüketici güveni gibi öncü göstergeler, bölgede büyümenin baskı altında kalacağına işaret ediyor. Euro dolar paritesi 1.04 senti aştı. 1.0450 direnç, 1.0330 ana destek oldu.

ALTIN NEDEN UÇUŞA GEÇTİ?

10 yıllık ABD tahvillerinde getirilerin 3.83’e düşmesi ve paritenin uzun bir aradan sonra ilk defa 1.04’e çıkması altındaki atakları sertleştirdi. 1760 – 1770 dolar aralığında hareket eden ons bu sabah 1780 dolara çıktı. Faiz getirisi olmayan, geleneksel olarak dolar ve faizlerle negatif korelasyona sahip değerli metal bu yıl Fed’in gerçekleştirdiği agresif faiz artışlarıyla baskı altında kalmıştı. ABD’de enflasyonun düşüşe geçmesi sonrası Altın Fed Başkan Yardımcısı Lael Brainard’ın Fed'in yakında parasal sıkılaştırmada yavaşlamaya gitmesinin uygun olacağına dair açıklamaları sonrası yüzde 1’lik bir yükseliş yaşamıştı.Fed üyelerinin açıklamalarının etkili olacağı haftada Ons Altın’daki alım iştahının sürdüğünü gözlemliyoruz. Bu sabaha baktığımızda Dolardaki zayıflığın arttığını görüyoruz. Fed’in yavaşlayacağı beklentileri ve Biden – Şi görüşmesinin iyimserliği risk iştahını arttırıyor. 1800 dolar direnci üzerinde kapanış gerçekleşirse, 1850 dolara doğru yükseliş devam edecek. Gram altın 1064 liralık satış fiyatına ulaştı. 1100 liraya doğru kademeli yükselişin devam edeceğini tahmin ediyorum

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar