Tarih : 12.07.2022 - 04:32

Dolar-Euro kardeşliği

Küresel piyasalarda yeni haftanın ilk işlem gününde güçlü dolar teması öne çıkarken, Çin'de salgına ilişkin gelişmeler de risk iştahını baskıladı.ABD hisse senetleri, yatırımcıların ikinci çeyrek kazanç sezonunda düşük kar beklentisiyle ekside kapandı. Elon Musk’un almaktan vazgeçtiği Twitter 1 günde 2 milyar dolar eridi. Hisseler %8 değer kaybetti. PepsiCo, bugün bilanço açıklayacak, onu Delta Air Lines, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Wells Fargo ve Citigroup izleyecek. Piyasalar merakla yarın ABD’de belli olacak Haziran TÜFE’ye odaklandı. Dünya çapında şirket ve hanehalkı borçlanma maliyetlerinin gidişatını belirleyen 10 yıllık ABD Hazine tahvilinin getirisi, yatırımcıların Federal Rezerv'in faiz artırımı görünümüne karşı resesyon risklerini değerlendirmeye devam etmesiyle %3'ün altına geriledi. Avrupa hisse senedi piyasaları kırmızı kapandı..Alman DAX, gaz devi Uniper SE'deki %15'lik düşüşün öncülüğünde %1'den fazla geriledi. Altın 1732 dolara düştü. Brent petrol 105 dolarda. Bitcoin 19 bin 800 dolara gerilemiş durumda.  

ABD’DE TÜFE %9 İLE 40 YILIN ZİRVESİNDE 

Küresel piyasalarda dolar risk iştahının azalmasına bağlı olarak tüm dünya para birimlerine karşı değer kazanıyor. 20 yıl sonra ilk defa 1 dolar 1 euro ile eşit değere geldi. Yatırımcıların güvenli liman arayışı içinde olmaları dolara yönelişi arttırıyor. Parite 1.004 sente indi. İngiltere'de yaşanan siyasi çalkantının etkisiyle sterlinin de dolar karşısında değer kaybı hızlandı. Sterlin de dolar karşısında yüzde 1 kayıp yaşadı. Sterlin dolar karşısında 1.1880 seviyesine düştü. Doların güçlenmesinde haftanın ilk işlem gününde risk iştahında görülen bozulma rol oynadı. Çin'de yeniden Kovid-19 vakalarının artması ve salgın önlemlerinin gündeme gelmesi risk algısını olumsuz etkilerken, Avrupa hisseleri ve ABD vadelileri de geriledi.Dolarda güçlenme haftanın ilk işlem gününde manşetlerde ilk sıralara çıkarken, yatırımcılar ABD enflasyonuna odaklandı. TÜFE’nin yıllık yüzde 9 seviyesine yaklaşarak 40 yıllık zirveyi yenilemesi bekleniyor.  

RUSYA AVRUPA’YA GAZ AKIŞINI KESTİ 

Rusya doğal gazın akışını Baltık Denizi altından Almanya'ya taşıyan Kuzey Akım 1 boru hattındaki bakım çalışmaları nedeniyle 21 Temmuz'a kadar durdurdu. Avrupa'ya günlük 67 milyon metreküp doğal gaz ulaştıran boru hattı 21 Temmuza kadar bakım görecek.  Avrupa, Rusya'nın Avrupa gaz arzını daha da kısıtlamak için planlı bakımı uzatabileceği kaygısını yaşıyor. Kış için depoları tamamen doldurmayı hedefleyen Avrupa ülkeleri, Rusya tarafından atılan bu adımların planlarını bozacağından endişe ediyor.İtalyan enerji firması ENI'den yapılan açıklamada, "Gazprom, ENI'ye önceki günlerde yaptığı ortalama 32 milyon metreküp yerine bugün için yaklaşık 21 milyon metreküp/gün gaz tedariki edeceğini duyurdu. ENI, gaz akışına ilişkin yeni ve önemli değişiklik olması halinde daha fazla bilgi sağlayacaktır." denildi. 

BİDEN GÖREVDEN ALINABİLİR Mİ?  

ABD Başkanı Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden'a ait olduğu öne sürülen telefon verileri internete sızdı. Hunter’ın iki yıl önce bir tamirciye bıraktığı bilgisayardan elde edilen görüntülerde, telefonda küçük kız çocuklarıyla uygunsuz fotoğraflar, uyuşturucu madde ve silah kullanımıyla ilgili yazışmalar ve görüntüleri yer aldı.. Paylaşılan görüntülerde ayrıca Hunter Biden'ın, babasını telefonuna 'Pedofili Peter' diye kaydettiği görüldü.ABD basınında yer alan haberlerde, skandal görüntüler "doğrulanmamış sızıntı" olarak nitelendirilirken, Beyaz Saray'dan konuyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı. Haberlerde, görüntülerin 2020 yılında Hunter Biden'a ait olduğu kesinleşmiş olan bilgisayardan gelip gelmediğinin henüz belirlenemediği ifade edildi. 2020 yılında Hunter Biden'ın Çin, Ukrayna ve Rusya gibi ülkelerle bağlantılı milyonlarca dolarlık ticaret ve para transferleri hakkında gizli belgeleriyle beraber uygunsuz fotoğraf ve videoları ortaya çıkmıştı. Biden hakkındaki soruşturmanın Adalet Bakanlığı tarafından yapılacağı oğlu suçlu bulunursa başkanın görevden alınacağı bildiriliyor.  

FED’DEN 100 PUANLIK ARTIŞ BEKLENTİSİ 

ABD Merkez Bankası yetkilileri her ne kadar resesyonda olmadıklarını söyleseler de veriler ekonomik daralmayı işaret ediyor. Sadece enflasyon verisi değil, büyüme verilerinin aşağı yönlü güncellenmesi ve makroekonomideki yavaşlama/durgunluk sinyallerinin öncü verileri olan satın alma yöneticileri endeksindeki aşağı yönlü seyir, endişeleri arttırdı.. Enflasyon verisi sonrasında 26 – 27 Temmuz’daki Fed faiz kararının önemi daha da artacak. 75 baz puanlık faiz artışının masada olmadığını söyleyen Fed bu dönemde daha temkinli olacak. Bu ay için ise 50 – 75 baz puanlık bir faiz artış beklentisi Fed tutanaklarına da yansıdı. Ancak enflasyon verisi bu durum için çok önemli. Beklentilerin üstünde (%9 seviyesinde) gelebilecek bir enflasyon ile 100 baz puan artış fiyatlaması bile görebiliriz. Dolar/TL ile Euro/TL eşitleniyor. Bizim Kurban Bayramı tatili nedeniyle kapalı olacağımız Salı gününe dolar 17.21, Euro 17.27 TL ile başladı.  

ALTIN 1650 DOLARA MI DÜŞECEK?  

Dolar endeksinin 108.43 düzeyine çıkması altını aşağı çekti. 1740 dolarda tutunamayan ons bu sabah 1732 dolardan işlem görüyordu. Capital Economics’e göre altın yılsonunda 1650 dolara düşecek., artan reel getiriler yılın ikinci yarısında altın fiyatlarının düşmesine yolaçacak. Altın piyasası, yatırımcıların kendilerini daha önce görülmemiş bir enflasyon artışına karşı korumaya çalışmasıyla 2022 yılına güçlü bir başlangıç ​​yapmıştı. Ancak enflasyon korkuları son zamanlarda azaldı yerini durgunluk endişelerine bıraktı. Artan reel getirilerin yanı sıra Capital Economics, güçlü bir ABD dolarının altın için karşı rüzgar olarak kalmasını bekliyor. İngiliz araştırma firması, doların euro ile pariteye ulaşması ve sonunda onu geçeceği görüşünde.  

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar