Tarih : 12.12.2022 - 05:44

FAİZ ÇIKMAZI

Dünyanın önde gelen merkez bankaları, enflasyonla mücadeleleri devam ederken 2022 yılını yüksek faiz artışlarıyla tamamlamaya hazırlanıyor. Çarşamba günkü toplantıda Fed’den yarım puanlık bir artış beklenirken yatırımcılar, faizlerin nihayetinde ne kadar yükselebileceğine dair göstergelere odaklanacak. yarın açıklanacak ABD Kasım ayı TÜFE verisi  Fed'in gelecek yıl takip edeceği politika hakkında ipucu verecek. Enflasyon ve Fed toplantısının yaratacağı çifte karmaşa, muhtemelen yılın geri kalanında ve sonrasında ABD hisse senetlerinin tonunu belirleyecek. Bu arada İngiltere ve Avrupa Merkez Bankasının Perşembe günkü toplantılarında faizleri yarım puan artırmaları bekleniyor. Dolar yeni haftaya kayıpla başladı. 10 yıllık tahvil getirileri 3.56’ya çıktı,altın zayıfladı, brent petrol 76 Bitcoin 16 bin 900 dolarda. Bugün yurtiçinde Ekim cari hesap ile işsizlik rakamları takip edilecek.

BİST’E DEMİR ÇELİK DOPİNGİ

Borsa İstanbul yeni haftaya 5 bin puanın üzerinde başlıyor. Endeksin dolar bazında fiyatı ise 2.68 sent seviyesinde. ortalama işlem hacmi 112 milyar TL olarak gerçekleşti. BİST 100 endeksi, 20 ve 50 günlük hareketli ortalamalarının üzerinde hareket etmesi yukarı hareketin devam edeceğini gösteriyor.Geçen hafta en çok yükselen yüzde 20,13 ile İş Yatırım Menkul Değerler oldu. Onu yüzde 17,68 ile Global Yatırım Holding, yüzde 15,33 ile Kontrolmatik Teknoloji izledi.en çok değer kaybedenler ise yüzde 12,45 ile Sasa Polyester, yüzde 9,81 ile Tüpraş, yüzde 8,56 ile Jantsa Jant Sanayi şeklinde sıralandı.Dünya Ticaret Örgütü, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu ülkelerden çelik ve alüminyum ithalatına getirdiği ek gümrük vergilerinin küresel ticaret kurallarını ihlal ettiğine hükmetti. Demir çelik sektöründe bugün yoğunlaşma yaşanır. Yükselişlerde 5050 ve 5100 puan direnç, düşüşlerde 4900 ve 4850 puan destek konumunda. İki yıllık gösterge tahvilde faiz 10.19 düzeyinde.  AKFGYO, YAYLA, AKSA, YATAŞ, ASELS, TTKOM, IZDMC, TOFAŞ, BASGZ, THY, BUÇİM, TAVHL, ÇEMTAŞ, ŞİŞE, DEVAM, ODAŞ, KRDMD, DOHOL, HEKTAŞ, İŞ YAT, KARSN, LOGO alın.

BDDK’DAN BANKALARA DÖVİZ KIYAĞI

Faiz düştü, ekonomi canlandı, ama kurlar hala yüksek. Bu yüzden enflasyonda arzulanan düşüş istenen düzeyde gerçekleşmiyor. Kur Korumalı Hesaplarda çözülme var. Vatandaş artık döviz almıyor, satıyor. Ama yeterli değil. Kurların beli bir türlü kırılamadı. Peki bunu kim yapacak? Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu neşteri attı. Bankaların net döviz pozisyonunun öz kaynakları içindeki payındaki üst sınırını %20'den % 5'e indirdi. 9 Ocak'ta yürürlüğe girecek bu karar döviz cephesinin tabir caizse altını üstüne getirecek. “Bankaların 9 Aralık 2022 itibariyle özkaynakları 1 trilyon 265.5 milyar lira.. Bunu 18.64 TL’den dolar kuruna çevirdiğiniz takdirde 67 milyar 891 milyon  dolar ediyor. Bunun %20’si 13 milyar 578 milyon dolar. Bu rakam bankalarımızın öz kaynakları içindeki net döviz pozisyonunu gösteriyor. İşte BDDK bu rakamı %5’e çekilmesini istedi” . Bu durumda bankalar dolar cinsinden öz kaynakları olarak 3 milyar 394 milyon doları tutacak, geriye kalan 10 milyar 184 milyon doları 10 Ocak 2023’ten itibaren TL’ye çevirmeye başlayacak. 1 ay sonra döviz piyasasında büyük çöküş yaşanacak. Bugünden satan kazanacak. Dövize ikinci darbe Rusya’dan gelecek. Avrupa Bankaları ile Takas ve Saklama Merkezleri, Ukrayna savaşı sonrası Ruslara ait 17 milyar dolarlık fonları bloke etmişti. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen de Rusya’nın 300 milyar Euro tutarındaki varlığın dondurulduğunu açıklamıştı.. Bu paraların büyük bölümü 2023’ün Mayıs ayından itibaren Türkiye’ye akmaya başlayacak.

RUSYA’DAN SERMAYE YAĞACAK

Rusya kendi sınırları dışındaki ülkelere doğrudan yatırım yaparsa bloke olan bu paralar yatırım tutarı kadar çözülür ve yatırım yapılan ülkeye aktarılır. Yatırım noktasında (nükleer anlaşmalar ve sıcak ticari ilişkiler sebebiyle) en rasyonel ülke Türkiye. Putin ile Cumhurbaşkanı arasındaki yakın dostluk Rusların yatırım kararı almasında çok önemli bir destek. Ayrıca  Katar Birlesik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan ile birlikte petrol zengini ülkelerin paralarının çoğu ABD ve Birleşik Krallık bankalarında bulunuyor. Ukrayna Rusya çatışması göstermiştir ki buralardaki paranın bir sorun teşkil ettiğinde kullanılabilmesi imkansız hale gelmektedir. Bu sebepten dolayı paralarının önemli bölümünü  güvenilir farklı bir ülkeye aktarabilirler. Böyle bir durumda güçlü bankacılık desteğine sahip Müslüman, güvenilir Türkiye’den başka ülke var mı? Yok. Son olarak kimse farkında değil ama, rüzgar ve güneşten gelen enerjiyi depolamanın önünü açacak düzenlemeye muazzam  talep yağdı.. 10 gün içinde 900’den fazla şirket depolamalı enerji santrali kurmak için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na 110 milyar dolarlık yatırım talebinde bulundu. Bu talebin en az 90 milyar dolarlık kısmının kabul edileceği dikkate alınırsa, 3 yıl içinde tamamlanması planlanan dev yatırım için her yıl 30 milyar dolar doğrudan sermaye akışının yapılacağı ortaya çıkar. Dolar haftaya 18.61 euro 1950 TL ile başlıyor.

ABD TÜFE’Sİ ALTINI NASIL ETKİLER?

FED’in 50 puanlık faiz artırım haftasına dolar zayıf başladı. 1.0514 sentteki paritenin yönünü yarınki TÜFE yıllık 7.7’nin altında kalırsa 1.0410 sente dönecek. Yüksek çıkarsa 1.0630 sent direnci aşılacak. 2022 yılını güçlü doların gölgesinde geçiren altının, 2023'te ataklarını sertleştirmesi bekleniyor. Fed'in resesyon tehlikesi sonrası faiz silahını daha temkinli kullanmaya başlaması gelecek yıl içi faiz politikasının çark edeceğine yönelik beklentileri destekliyor. 1797 dolarla haftaya başlayan ons geçen hafta 1808 dolarla tavan yaptığı seviyeyi koruyamadı. Zira Michigan Üniversitesi Tüketici Güven endeksinin tahminleri aşan iyileşme göstermesi altını frenledi. Yeni haftaya 1787 dolarla başlayan altının yönünü yarınki ABD TÜFE’si belirleyecek. Beklentileri aşan rakamlar altını 1820 dolara taşıyacak. Zira bu durumda FED’in faiz artışlarında büyük yavaşlamaya gideceği yorumları güçlenecek. Aksi durumda yani tahminlerin gerisinde kalacak bir enflasyon rakamı altını önce 1780 ardından 1765 dolara çekecek. Genel beklenti TÜFE’deki gerilemenin çok sınırlı kalacağı yönünde. Günün ilk yarısına 1069 lirayla açılış yapan gram altın bugün 1060 – 1070 lira aralığında kalacak görünüyor

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar