Tarih : 10.11.2022 - 11:37

FED'in karar günü

 

Küresel piyasalarda, kripto para piyasasına yönelik endişeler, Çin'de artan vaka sayıları ve ABD'de ara Kongre seçim sonuçlarına ilişkin belirsizlik bu sabah Asya borsalarını olumsuz etkiledi. Avrupa’da endeksler güne ekside başladı. .. Dünyanın en büyük kripto borsası Binance’ın rakibi FTX'i satın almaktan vazgeçtiğini açıklaması Bitcoin’in değerini 16 bin doların altına düşürdü. Dolar endeksi 110 düzeyinde. 10 yıllık ABD tahvilleri 4.10 seviyesinde. Brent petrol 92 dolara geriledi. Gözler bugün açıklanacak ABD'nin enflasyon verilerine çevrilmiş durumda.

DÜNYANIN DERDİ ABD TÜFE’Sİ

ABD Merkez Bankası'nın aralık ayı toplantısında faizleri 50 baz puan arttırma ihtimali 56.8’e yükseldi. ABD'nin ekim ayı enflasyon verileri kritik önem taşıyor. TÜFE’deki gerileme FED’in faiz artışlarına 2023 yılında devam etmeyeceğini gösterecek, dolardaki kayıplar artacak. Diğer taraftan ABD'de ara seçimlerin ilk sonuçlarından, Cumhuriyetçilerin, Kongre'nin Temsilciler Meclisi kanadını kontrol etmesine kesin gözüyle bakılırken, Senato'da ise Demokratların umulmadık şekilde direndiği görülüyor. Sandalye sayısında son durum 49’a 48 Cumhuriyetçilerin lehinde .. Dünyanın en büyük kripto borsası Binance dün rakibi FTX'i satın almaktan vazgeçtiğini duyururken, Binance'den yanlış kullanılan müşteri fonları ve ABD'deki soruşturma iddialarıyla ilgili son haberlerin yanı sıra kurumsal değerlendirme sonucu FTX'i satın almaktan vazgeçtik açıklaması yapıldı. Bu gelişmelerle Bitcoin'in fiyatı 15 bin 555 dolarla iki yılın en düşük seviyesini görürken, iki günlük kayıp yüzde 22'yi aştı. Bu sabah fiyat 16 bin 800 dolarda seyrediyor.

BİST’TE İNŞAAT COŞKUSU

Borsa İstanbul güne artıda başladı. Endeks 4400 puanı aşarak Avrupa’dan pozitif ayrıştı. Katılım yüksek. Bankalar %1 primli. En yüksek kazanç 5.25 ile inşaat sektöründe yaşanıyor. İletişim %2  artıda.. Turizm, çimento ve gayrimenkulde çok sınırlı kayıplar var. Güne en yüksek taleple başlayan hisselerin başında tavan fiyattan işlem gören Smart Güneş var. Doğuş OtoRTA ve Pasifik GYO, diğer talep gören hisseler Güne satıcılı başlayan hisselerin başında Vestel Global Yatırım ve Net Holding geliyor. . Borsa İstanbul genelinde güne pozitif başlayarak dikkat çeken diğer hisseler ise Mia TeknolojiGüler Holding ve 
Kervansaray oldu. Açılışta Zedur EnerjiSinpaş GYO ve Doğu Aras Enerji en çok düşen hisselerdi. Kapanışa doğru kar satışları yoğunlaşabilir. EİS (23.22 – 23.31); ENKAI (21.58 – 21.67); PETKM (14.47 – 14.55); TTKOM (14.29 – 14.37)

DÖVİZ PİYASASINDA OYNAKLIK YOK

Biden yönetiminin güç kaybetmesi, önce olumlu algılandı. Ancak piyasa Cumhuriyetçilerin güç kazanmasıyla Trump’ın yeniden seçileceğini gördü. Diğer yandan kripto piyasalarındaki oynaklık dikkat çekiyor.. Tüm bu haber akışı ile risk iştahı biraz azaldı, Dolar  talebi biraz arttı. Yurtiçi döviz piyasasında oynaklık yok. Hazine bakanı Nebati Kur Korumalı hesaplarda yenileme oranının %70 olduğunu açıkladı. Dolar ve Euro tamamen çapraz kurlara bağlı olarak hareketlerini sürdürüyor. Dolara 18.59, Euro’ya 18.51 TL ödeniyor. Kurda yükseliş yaşanması durumunda 18,63 ara, 18,66  ana direnç seviyesi takip edilebilir. Kurda düşüş olması durumunda ise 18,55 - 18,47 seviyelerini destek bölgeleri oldu.. Bugün ABD enflasyon rakamları dışında, Fed ve ECB yetkililerinin konuşmaları da takip edilecek. Yurt içinde yayınlanan eylül ayı işgücü verilerine göre mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı önceki aya göre 0,3 puanlık artış ile %10,1 seviyesinde gerçekleşti

SEÇMEN BİDEN’I İSTEMİYOR

ABD ara seçimlerinde, güncel ekonomik şartların da etkili olduğunu ve seçmenin Biden yönetiminden biraz uzaklaştığını söyleyebiliriz. Yüksek enflasyon, hayat pahalılığı çözüm bekleyen bir sorun olarak masada durmaya devam ediyor. Cumhuriyetçilerin avantaj sağlaması, gelecek seçimde Trump’ın tekrar siyaset sahnesine dönmesini daha olası kılıyor. Piyasalar Trump dönemindeki ekonomik-siyasi kararları ( Çin’le yaşanan gümrük vergisi sorunu, iklim anlaşmasında çıkış yapılması gibi konuları) hatırladı. ABD’de Fed’in faiz patikasını belirleyebilecek Ekim TÜFE verisi 16:30’da açıklanacak.Ana beklentiEylül ayındaki yüzde 8,2 seviyesinden yüzde 7,9’a gerileyeceğine işaret ediyor.Gıda ve enerji hariç TÜFE’nin ise yüzde 6,6’dan yüzde 6,5’e gerilemesi bekleniyor.özellikle çekirdek TÜFE piyasa katılımcılarının risk alma iştahı üzerinde etkili olabilir. Enflasyon verisi sonrasında oynaklık artabilir., paritede 1,01 önemli direnç. Bu seviyenin kırılması durumunda 1,0170 bölgesine doğru hareketleneme sürebilir. olası düşüşlerde 0,9945 destek olarak izlenecek.

ALTIN PUSUYA MI YATTI?

Altın cephesinde heyecanlı bekleyiş hakim. FED’in sıkılaştırma politikasına ilişkin ipuçları verecek olan enflasyondaki düşüş beklentisi onsu 1707 dolarda tutuyor. Daha önce biliyorsunuz altın, Fed’in ekonomiyi soğutmak için yaptığı faiz artışlarından olumsuz etkilenmiş ve bu yılın Mart ayında gördüğü zirve seviyesinde yüzde 17 gerilemişti. Ancak ABD’deki seçimlerin Cumhuriyetçilerin zaferiyle sonuçlanması resmi değiştirdi. 1702 - 1722 dolar seviyeleri arasında hareket eden açıklanacak enflasyon verisi öncesinde sakin bir görüntü içinde. Ancak veri sonrasında yukarı hareketin ivme kazanması sürpriz olmayacak. Teknik olarak, 1730 direncinin geçilmesi durumunda yükseliş 1759 dolara kadar devam edebilir. Ara direnç ise 1745 bölgesinde. 1680 destek olarak izlenecek. Gram altın 1020 liradan satılıyor. Fiyatta yükseliş potansiyeli korunuyor. 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar