Tarih : 16.11.2022 - 11:23

FÜZEYİ KİM ATTI?

 

ABD’de enflasyonun zirve yapmış olabileceği iyimserliği devam ederken, Polonya sınırları içine düşen roketle birlikte artan jeopolitik riskler bu iyimserliği gölgede bıraktı. Füzenin Rusya'da ateşlendiğine yönelik spekülasyonlara Rusya'dan yalanlama gelirken; Biden, Füzenin Rusya'dan fırlatılmasının uzak ihtimal olduğunu söyledi Asya tarafında Japonya endeksi pozitif ayrışsa da, Çin ekside kapandı. Avrupa’da sınırlı artış var. İngiltere’de ekim ayında yıllık TÜFE’nin 11.1, ÜFE’nin 19.2 ile 40 yılın zirvesine çıkması Londra borsasını ekside tutuyor. ABD’de Cumhuriyetçiler Temsilciler Meclisinde çoğunluğu ele geçirmeye çok yaklaştı. 217 sandalye kazandılar, henüz netleşmeyen 4 bölgede adaylar seçimi önde götürüyor.  435 sandalyeli mecliste 218’i bulan söz sahibi oluyor. Dolardaki kayıplar korunuyor. 10 yıllık tahvil getirileri 3.81’de. Altın 1776 dolarda. Bugün ABD’de açıklanacak ekim ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranları çok önemli.

BANKALARA TALEP NEDEN ARTTI?

Borsa İstanbul bankaların önderliğinde 4700 puanı da aştı. Bankaların yüksek prim yapmasında piyasaya göre geride kalması yolaçıyor.  SMRTG, açılışta yeniden tavan fiyatından işlem görerek en çok kazandıran hisse oldu. Smart Güneş, 8 Kasım’dan bu yana bir gün haricinde tavan fiyatından işlem görmeye devam ederek bugün 141,6 TL fiyatına kadar ulaştı. güne en yüksek taleple başlayan diğer hisseler ALBRK HEKTS ve SASA 
olarak devam ediyor. LOGOAKFGY ve ODAS ise güne satıcılı başlayan hisselerin başına yer aldı.
Enerji, petrokimya ve teknoloji hisselerine olan ilginin devam ettiğini gözlüyoruz. Endeksin 4700 seviyesini geçmesi durumunda 5100-5200 seviyeleri yeni hedef olacak. 4700 direncinde satışların gelmesi durumunda ise 4570 seviyesini destek olarak izleyeceğiz. Konut satışlarının Ekim ayında da düşüşünü sürdürdüğünü görüyoruz. ABD tarafında perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri izlenecek. AKBNK (16.72 – 1681) ÇEMAŞ (2.20 – 2.27); İŞFİN (10.27 – 10.38K); TSKB (3.37 – 3.45); YAYLA (34.06 – 34.20)

TÜRK LİRASI DAR ALANDA SEYREDİYOR

Döviz cephesinde değişiklik yok. Türk Lirası istikrarını koruyor. ABD’de yıllık ÜFE verisi, beklentinin 0,4 puan altında açıklanarak %8 olarak gerçekleşti. Bu durum ABD’de dezenflasyonist sürecin başladığı beklentisiyle piyasaları destekledi. Fed yetkililerinin fiyat artışlarının geniş tabanlı bir biçimde azaldığından emin olmak istediklerini ve faizleri arttırmaya devam edeceklerini belirtmeleri ise piyasaları rahatsız etmedi., Polonya’da düşen füzenin ardından, ülke NATO’yu acil toplantıya çağırdı. Buna karşılık Rusya saldırıdan sorumlu olmadığını belirtti ve Biden, füzelerin Rusya’dan atılmış olma ihtimalini düşük gördü. Bu kapsamda vadeli ABD kontratları artı bölgede kalmaya devam ediyor. Bununla birlikte Dolar’da küresel çapta baskı sürüyor. Dolar/TL’de 18,59 bölgesinde yatay hareketler devam ediyor. Kurda mevcut hareketin devam etmesini beklerken olası yükselişlerde 18,63 ve 18,66 direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Euro parite desteğiyle 19.33 TL’ye çıkmış durumda. ABD’de perakende satışlar, kapasite kullanım oranı ve sanayi üretimi tahminleri aşarsa kurda gevşeme ihtimali artar.

DOLARDA GÜÇ KAYBI DEVAM EDİYOR

Polonya’ya füze düşmesi sonrası dolardaki kayıplar arttı. 1.0380 sentteki parite yeniden 1.04 ün üzerine çıktı. Öğleden sonra ABD tarafında, üretimin seyrini gösteren ekim ayı sanayi üretim ve kapasite kullanım oranı belli olacak.. Sanayi üretimi eylül ayında %0,4 artışla beklentilerin üzerinde artış kaydederken, kapasite kullanım oranı da %80,1'den %80,3'e hafif yükselmişti. Ekim ayında imalat PMI, 52'den 50,4 seviyesine gerileyerek imalat sektöründe 2020 yılının ikinci çeyreğinde daralmasından bu yana fabrika faaliyetlerindeki en yavaş büyümeye işaret etmişti. Ekim ayında ise sanayi üretiminin aylık artış hızının %0,4'ten %0,2 seviyesine yavaşlaması, kapasite kullanım oranının ise %80,3'ten %80,4'e hafif yükselmesi bekleniyor. Ayrıca ABD'de iç talebin seyrine ilişkin sinyal verecek olan ekim ayı perakende satış rakamları açıklanacak. Perakende satışların eylül ayında artış hızı, yüksek enflasyon ortamı ve artan borçlanma maliyetlerinin etkisiyle beklentilerin üzerinde yavaşlayarak %0,4'ten %0 seviyesine gerilemişti.  zNew York Fed Başkanı Williams ile Fed Yönetim Kurulu Üyesi Waller'ın konuşmaları, Fed'in para politikasına ve faiz artışlarının hızına yönelik olası yeni sinyaller bakımından yakından takip edilecek 1,0430 ve 1,0450 seviyeleri sıralı dirençler 1,0280 destek seviyesinin altına sarkma yaşanması durumunda ise 1,0240 bir sonraki yakın destek oldu.

POLONYA VURULDU, ALTIN YÜKSELDİ

 

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, Fed'in para politikasını sert şekilde sıkılaştırmasının enflasyonu yavaşlatmakta olduğu konusunda çok az kanıt gördüğünü söyledi.Fed yetkilileri, ABD tüketici fiyatlarına ilişkin son cesaret verici haberleri kabul ederken, faiz oranlarını yükseltmeye devam etme gereğini vurguladılar. İki Fed başkanı ve iki valinin yaptığı açıklamalarda, faiz artırımlarının boyutunu hafifletmeye hazır olduklarının sinyallerini verseler bile enflasyonun çok yüksek olduğu yönündeki dikkatli şahin tavrını sürdürdü. Bu gelişmeler üzerine altındaki yükseliş durdu. Ancak Rusya'nın Polonya topraklarına düzenlediği füze saldırısı iddiası, Ukrayna'daki çatışmayı NATO öncülüğünde tırmandıracağına dair korkularını artırıp yatırımcıları geleneksel güvenli liman varlıklara yöneltmesinin ardından altın yeniden toparladı. Ons 1777 dolara çıktı. Olay, Rus silahlarının NATO topraklarını ilk kez vurduğuna işaret ederken Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, saldırıyı savaşı tırmandıracak "çok önemli bir olay" olarak nitelendirdi. Ancak Biden bu iddiayı doğrulamadı. Teknik olarak ons 1753 ana destek üzerinde tutunması halinde 1788 dolar direncini test edecek gücü koruyacak. Bu seviye aşılırsa 1805 dolara ulaşılacak. 1063 liradan satılan gram altın emin adımlarla 1100 liraya doğru yoluna devam ediyor.

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar