Tarih : 21.12.2022 - 11:24

GÜÇLÜ HİKAYE

Japonya Merkez Bankası (BOJ), tahvil tarafında piyasaların beklemediği hamleler yapmaya devam ediyor. Salı günü getiri eğrisiyle ilgili adım atan banka şimdi de daha önce programlanmamış bir tahvil alım operasyonu açıkladıBOJ, 100 milyar yenlik 3 ve 5 yıllık, 100 milyar yenlik 5 ve 10 yıllık tahvil alacağını açıkladı. Yen değer kazandı, ancak Asya borsaları ekside kapandı. Avrupa’da Noel öncesi karışık açılış var. ABD vadelileri artıda. Dolar endeksi 104 seviyesinde. 10 yıllık tahviller 3.68’de. Brent petrol 79, Altının onsu 1815 dolarda seyrediyor. Bugün ABD'de Cari Denge ve Conference Board Tüketici Güven endeksini takip edeceğiz (bek.100.8)

BİST YİNE BANKALARLA KOŞUYOR

Borsa İstanbul güne yükselişle başladı. Endeks ilk saat diliminde 5480 puanı aştı. SPK’dan Halk Bankası hisselerinde tedbir kararı. Açığa satış ve kredi işlem yasaklandı Sermaye Piyasası Kurulu Halk Bankası hisse senedi ile ilgili tedbir kararı aldığı haberi üzerine dün BİST’te bankacılık endeksi %4.63 değer kaybetmişti. Ancak bugün Hazine bakanlığının yeni kredi paketlerini devreye sokacağı ve 3 kamu bankasının (Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank) sermaye artırımları üzerine Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye Varlık Fonu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun çalıştığı haberi ile bankalar açılışla birlikte %3.5 prime ulaştı. yine uçurdu.  Kamu bankaları sermayelerinin 35 milyar lira arttırılmasını istiyor. BİST’te tekstil, metal ürünleri ve turizm açılışta en az talep gören sektörler oldu. HALKB, VAKBN, SKBNK, TUPRS, AKBNK en çok yükselen hisselerdi. CASA, PLTUR, OTTO, VKING, SNKRN tavan fiyattan işlem görüyor. Hisse senetlerinde yön yukarıda. Bilinçli hisse seçimi yapın. Enerji, holdingler, gayrimenkul  ve makine sektörleri dikkat çekiyor. SAHOL (42.80 – 42.91); İŞGYO (11.18 – 11.30); TKFEN (47.38 – 47.49)

EKONOMİYE  DESTEK ÜSTÜNE DESTEK

Bu sabah ise borsalarda kısmi toparlanma gözlense de bunun tepki niteliğinde olduğu söylenebilir ki halihazırda tahvil faizinde kısmi yükseliş sürüyor. ABD on yıllık tahvil faizi %3,68 seviyesinde. Dolayısıyla, küresel piyasalarda kırılganlık sürebilir. Gelişmekte Olan Ülke para birimleri de hafif de olsa baskı altında. Merkez Bankası kontrolünde seyrettiği için birçok gelişmeye net bir tepki vermeyen Dolar/TL bu sabah da söz konusu kapanış noktası 18.64 etrafında sınırlı hareketler gösteriyor. Şu aşamada Dolar/TL’de görece dar banttaki hareketin devam etmesini bekliyoruz. Kurda destek ve direnç olarak ise sırasıyla 18,61 ve 18,69 izlenebilir. Euro parite hareketiyle 19.77 TL’den işlem görüyor. Veri takvimi açısından bugün sakin bir gündeyiz. ABD’de aralık ayına ait Conference Board tüketici güven endeksi ve kasım ayı ikinci el konut satışları öne çıkıyor. Yurt içinde bugün Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 12.00’deki grup konuşmalarında verecekleri önemli mesajlar var. Erdoğan’ın ekonomiye yeni destek paketlerini açıklaması bekleniyor.

BOJ’UN KARARI DOLARI ETKİLEMEDİ

Dolar endeksi, artan Hazine getirilerinin desteğiyle 104 civarında sabitlendi Japonya Merkez Bankası'nın 10 yıllık devlet tahvillerindeki tolerans bandının üst sınırını beklenmedik bir şekilde %0,25'ten %0,5'e yükseltmesinin ardından BOJ'un politikayı sıkılaştırma hamlesi, dünya çapındaki merkez bankalarının faiz oranlarını yükseltmeleri için süregelen baskısına dayanamadığını gösterdi. Dolar, Federal Rezerv'in daha fazla parasal sıkılaştırmasının dünyanın en büyük ekonomisini gelecek yıl resesyona sürükleyebileceği korkusuyla da baskı gördü. Geçen hafta, Fed faiz oranlarını 50 baz puan daha ılımlı bir şekilde artırdı, ancak nihai oranın gelecek yıl piyasaların beklediğinden daha yüksek olarak %5,1'e ulaşabileceğini açıklamıştı. Japonya Merkez Bankası'nın kararı piyasalarda oynaklığı artırsa da paritede net değişim gözlenmedi. 1.0630 sentte hareket ediyor. Almanya’da ÜFE’nin, kasım ayındaki enerji kalemindeki düşüşün etkisiyle aylık -%3,9 ile beklentilerin üzerinde gerilemesi de fiyatlamalarda net bir etki yapmadı. Veri takvimi açısından sakin günde paritede 1,0550 – 1,07 arasında bant hareketi yaşanıyor.

ALTINDAKİ YÜKSELİŞ İVME KAZANDI MI?

 

Altının onsu 1815 doların üzerindeki seviyesini koruyarak son 6 ayın zirvesinde seyrediyor. Japonya Merkez Bankası'nın sürpriz şahin hareketini takiben güvenli liman tahvillere gelen alımlar altını yukarda tutuyor. Altın ayrıca Federal Rezerv'in daha fazla parasal sıkılaştırma yapmasının dünyanın en büyük ekonomisini 2023'te resesyona sürükleyebileceği korkusuyla yükseldi., ABD'de gelecek yıl yaşanacak keskin bir ekonomik gerilemenin Fed'i politika değişikliğine daha önce zorlayabileceği öngörülüyor. Yine de Fed Başkanı Jerome Powell merkez bankasının ekonomik risklere rağmen gelecek yıl daha fazla faiz artırımı yapacağını söyledi, ama açıklanan veriler bu beklentiyi teyid etmiyor..BoJ kararının tahvil faizlerini yükseltmesi risk algısı üzerinde net bir bozulmaya yol açması bu sefer değerli madeni destekledi.. Şu aşamada BOJ kararının piyasalarda kırılganlık meydana getirmeye devam edecek görünüyor.. Dolayısıyla, Ons altında yükseliş isteği devam edecek. 1825 direncinin kırılması durumunda 1843 dolar hedef olacak. 1800 dolar kırılırsa 1794 seviyesi gündeme gelecek. Bu ihtimal zayıf.  1088 lira değere sahip gram altın, bankalarda 1110 liradan satılıyor. Piyasadan alım yapmak daha avantajlı. Altının 2023’de eğer serbest piyasada dolar bugünkü seviyesinde kalırsa 1300 liraya ulaşma ihtimali var.

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar