Tarih : 18.08.2022 - 11:22

MOLA ZAMANI

 

FED tutanaklarında, enflasyon baskılarının azaldığına dair çok az kanıt olduğu ve enflasyonda önemli ölçüde düşüş görülene kadar faiz artırımına devam edileceği görüşü ortaya çıktı. Üyeler, parasal sıkılaşmanın tam etkisinin henüz hissedilmediğini ve talepteki yavaşlamanın enflasyon baskılarını azaltmada önemli bir rol oynayacağını değerlendiriyor. Tutanaklarda tüm üyelerin temmuz ayı toplantısında 75 baz puanlık faiz artırımının uygun olduğuna yönelik görüş bildirdikleri görüldü. Bu gelişme üzerine dolar güçlendi, altın zayıfladı. Şanghay endeksi ekside kapanınca Çin'de yerel hükümetler bütçe açığını kapatmak için tahvil çıkarıyor. Avrupa’da endeksler, yatırımcıların yüksek enflasyon konusunda endişe duymaya devam etmesiyle karışık açıldı. Londra çift haneli enflasyon şokuyla ekside. Bugün Euro bölgesinde Temmuz TÜFE’nin yıllık 8.9 ile rekor  düzeyi aşması bekleniyor. Yurtiçinde para politikasının kararı var.  

BİST’TE BAYRAĞI BANKALAR TAŞIYOR 

Borsa İstanbul güne sınırlı artışla başladı. Endeks 2980 puanda dengelenmeye çalışıyor. Suudi Varlık Fonunun BİST’te yüklü pozisyon açtığı haberi doğrulanmadı. Ama işlem hacminin rekor düzeye ulaşması yüklü bir fon girişi olduğunu gösteriyor. Bankalar bugün de 1.70 primli. Son dönemde yoğun talep gören Toptan eşya ve perakendede 2.68’lik kayıp dikkat çekiyor. 3 bin puan psikolojik direnç oldu. 18 Temmuz’dan bu yana endeksi %25 değer kazandı. Fed tutanakları sonrası ABD borsaları, günü ekside kapattı. Asya piyasalarında satıcılı bir seyir vardı. Avrupa borsaları ise güne karışık karışık bir seyirle başladı Telekomünikasyon, teknoloji  ve çimentolar yüzde 1’in üzerinde bir yükselişle başladı. en yüksek işlem hacmine sahip hisseler de ağırlık bankalar. Yapı Kredi Emlak Konut Türkiye İş Bankası Akbank ve Garanti ilk sırada yeraldı. Ulusoy UN Göltaş Çimento Aztek Teknoloji Cosmos Yatırım ve Çimentaş en yüksek primi yapanlar arasında. BİST’te kar satışları yoğunlaşabilir. Sık sık vurguluyorum, şu anda pozisyon açma değil, karlı pozisyonları kapatma zamanı..  

MERKEZ BANKASI BİLDİĞİNİZ GİBİ Mİ?  

Merkez Bankası, yılın sekizinci para politikası kararını saat 14.00’de açıklayacak. Yıl içindeki yedi toplantıda faizi sabit tutan bankanın %14 olan politika faizini değiştirmesi beklenmiyor. Temmuz toplantısında küresel ekonomideki yavaşlamanın resesyon ihtimalini arttırdığına dikkat çekilmiş. Cari açığın turizm gelirlerinden destek aldığı ancak enerji ithalatının riski arttırdığı vurgulanmış, mevcut kredi kullanımına azami özen gösterildiği belirtilmişti. Temmuz ayı faiz kararına tepki vermeyen dolar kuru, bugün de toplantı öncesi 17,93 seviyesinde sakin seyir izliyor. Piyasaların faiz değişimi beklememesi ve beklentilerin de gerçekleşmesi nedeniyle kurda uzun süredir oynaklık yaşanmıyor. Son haftalardaki gelişmelere baktığımızda küresel tabloda miktar değişimler göze çarpmakta. Enerji ve gıda fiyatlarındaki düşüş devam ediyor. Bunun küresel piyasalarda özellikle enflasyonu yavaşlatan bir görünümü yansıttığını izliyoruz. Çin ABD ve Avrupa ekonomileri daraldığı için petrol fiyatları düşüyor. Kış mevsimi daha zorlu geçecek. Diğer taraftan İran ile ABD arasında nükleer anlaşma zemini oluştu. İran’ın piyasalara daha fazla petrol satacağı bunun da arzı arttırarak fiyatlardaki düşüşü tetiklemesi bekleniyor. Petroldeki gerileme cari açığın azalmasında büyük rol oynuyor. Uzunca bir süredir 17,90 – 18,0 arasında dalgalanan Dolar/TL de, TCMB’den beklentilere paralel bir karar açıklanması durumunda, söz konusu bant arasındaki hareketini sürdürecek.  

DÖVİZİNİ KKM’YE YATIR UCUZ KREDİYİ AL 

Destekleme ve İstikrar Fonu ihracatçı şirketlere yeni destek kararı aldı. Bankalar şirketlerin döviz mevduatını KKM’ye çevirme yarışına hız verdi. Şirketlerin döviz mevduatını KKM’ye çevirmesi durumunda bunu teminat kabul eden bankalar yüzde 14-18 arasında ticari kredi faizi vermeye başladı. Bu durum da bankalar arası döviz mevduatı geçişini hızlandırdı. Dövizden KKM’ye dönüşen hesaplarda bankacılık sektörü güncel TL mevduat faiz oranı yüzde 22-23 seviyesinde olsa bile yüzde 17’den fazla faiz uygulayamıyor. Yönetmelik gereği KKM faizi politika faizi olan yüzde 14’ün üç puan üzerine kadar verilebiliyor. Aradaki kur farkı da Merkez Bankası tarafından karşılandığı için bankalar bu sistemle faiz oranlarını da güncel faizden daha düşük olarak müşterisine sunabiliyor. Böylelikle hem dövizden dönüşüm hedefinin tutturulması kolaylaşıyor, hem kredi ile kaynak sağlanmış oluyor hem de düşük faiz oranları ile maliyetleri de azalıyor. BDDK verilerine göre KKM hesapları 1 trilyon 169,8 milyon liraya yükseldi. Bankaların KKM’ye dönüşte düşük ticari kredi faizi uygulaması da 86.1 milyar doları aşan tüzel kişilerin döviz mevduatındaki dönüşümü hızlandıracak gibi görünüyor. 

FED BAŞKANLARI KONUŞUYOR  

Bugün Kansas City Fed Başkanı George ile Minneapolis Fed Başkanı Kashkari'nin konuşmaları takip edilecek. Fed üyelerinin açıklamaları ABD ekonomisinin görünümüne ilişkin beklentiler ve Fed'in para politikasına yönelik olası yeni sinyaller bakımından yakından takip edilecek. Euro Bölgesi'nde temmuz ayı nihai TÜFE verisi açıklanacak. Euro Bölgesi'nde temmuz ayı öncü TÜFE, aylık %0,8'den %0,1'e yavaşlarken, yıllık bazda ise %8,6'dan %8,9 seviyesine yükselerek yeni bir rekor seviyeye ulaşmıştı. Özellikle, son dönemde küresel çapta gerileyen emtia fiyatlarına karşın, özellikle son günlerde Avrupa'ya yönelik Rusya kaynaklı doğal gaz tedarikine ilişkin artan endişeler, enflasyonda bölgede önümüzdeki dönemde enerji kaynaklı enflasyonist baskıların artması riskini canlı tutuyor. Fed toplantı tutanakları sonrası dolardaki kazanımlar arttı. Parite 1.02’den  1.0175 sente geriledi. 1,0207 seviyesinin altında zayıflık devam ediyor. Euro Bölgesi'ndeki enflasyonist baskılar, tüketici güvenindeki rekor düşük seviyeyeler, enerjide arz kaynaklı devam eden endişeler aşağı yönlü risklerin gündemde kalmasına neden oluyor Teknik olarak paritede aylık ortalamasının altında kalındıkça 1,01 seviyesi gündemde kalabilir. Sonraki hedef ise 1,0040 bölgesinde.  

ALTINDA YÖN AŞAĞI MI DÖNDÜ?  

ABD Merkez bankasının faiz artışlarına Eylül’de 75 baz puanla devam edeceğinin anlaşılması altını zayıflattı. FED’in faiz oranlarının daha uzun süre daha yüksek seviyelerde kalabileceği yönündeki yorumlar altın piyasası için olumsuz.  yatırımcılar ABD merkez bankasının 2023'ün ortasına kadar faiz oranlarında rota ayırmasını bekledikleri için altın iyi dayanıyor. Ons 1765 dolar desteğini kırdı, 1763 dolardan işlem görüyor. Satış baskısı altında kalan ve 50 günlük ortalamasının altında kapanışlar yapamaya devam eden altında teknik göstergeler de zayıflıyor. Dolar’daki dirençli görüntü de dikkate alındığında Ons Altın, katalizör eksikliğinde kısa vadeli düşüş eğilimini sürdürebilir. Bu kapsamda, değerli madenin 1777 direncinin altında kalarak 1750 seviyesine kadar düşüş yaşayabilir.. Sonraki hedef  1736 dolarda.. Gram altın 1016 liradan satılıyor. Fiyatta gevşeme ihtimali ağır basıyor  

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar