Tarih : 30.11.2022 - 05:45

POWELL GÜNÜ

 

Küresel borsalar yön arayışında. Avrupa’dan sonra Wall Street de günü sınırlı kayıpla  tamamladı. Çin’deki büyük kovid protestolarından sonra olaylar duruldu, ancak Pekin hükümeti kısıtlayıcı önlemlerden geri adım atmıyor. FED’in yüksek faize devam edip etmeyeceği bugün ABD’de açıklanacak Kasım özel sektör istihdamı ile üçüncü çeyrek GSYHİ rakamlarından sonra netleşecek. St Louis Başkanı James Bullard, New York Fed Başkanı John Williams ve Fed Başkan Yardımcısı Lael Brainard, faiz oranlarının beklenenden daha yüksek olabileceği konusunda uyardı. Avrupa’da endeksler Çin’in aşılama programlarını hızlandırmasına  sınırlı olumlu tepki verdi. IMF Başkanı Çin’i toplu sokağa çıkma yasağını kaldırması konusunda uyardı. OPEC’in daha fazla kesintiye gidebileceği haberlerine rağmen brent petrol 83 dolarda…Almanya’da Kasım TÜFE yıllık %10 ile tahminlerden daha düşük artış gösterdi. ECB'nin agresif sıkılaştırmaya devam etmesi gerekmeyebileceğine dair umutlar sağladı. Dolar kayıplarını koruyor, 10 yıllık tahviller 3.74’de..

AKARYAKIT DÜŞTÜ  ULAŞTIRMA COŞTU

BIST 100, düzeltme hareketini yüksek talep dolayısıyla seans içinde gerçekleştirdi. 4988 puanla tavan yapan endeks 4817 puanla dip yaptıktan sonra kapanışı 4962 seviyesinde  gerçekleştirdi. İşlem hacmi 109.5 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi 0.5, iletişim sektörü %2.06 geriledi. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 4,29 ile ulaştırma, oldu. Onu %4.04 ile inşaat, %3.00 ile kimya sektörü izledi. SMRTG ile birlikte  GUBRF, tavan fiyatından işlem gören hisseler olarak öne çıktı. Endekste günün en çok kazandıran diğer hisseleri ise ECILCPRKAB ve SASA oldu.  RTALBSARKYSISENTHOL ve ODAS ise %3 bandında gerilemeyle en çok düşen hisselerdi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre bankacılık sektörünün net kârı Ekim'de yıllık yüzde 443,9 artışla 49,7 milyar liraya yükseldi. Sektörün ilk 10 aylık net kârı da yüzde 408 artarak 335,9 milyar lira oldu. Sermaye yeterliliği %19’a yükseldi. Bu akşam Fed'in yayımlayacağı "Bej Kitap" raporu ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları piyasaların odağında olacak. Yurtiçinde üçüncü çeyrek GSYHİ, ABD’de büyüme Euro bölgesinde Kasım TÜFE izlenecek. BIST 100 endeksinde 5050 seviyesi direnç, 4900 ve 4850 puan destek konumunda AKBNK, AKFGYO, BERA, BİM, EİS, ENKAI, GÖZDE, SAHOL, KCHOL, SELEC, ŞOK, TAVHL, THY, TRGYO, ÜLKER, VESTL hisselerinde alım yapın.

TÜRKİYE ENERJİDE LİG ATLIYOR

Temmuz-Eylül 2022 dönemini kapsayan gayrisafi yurt içi hasıla verilerini bu sabah saat 10.00'da internet sitesinden açıklayacak. Beklentiler 3.9 ile 4.5 arasında değişiyor. Yılın tamamı için %5.7’lik büyüme tahmin ediliyor. Ekonomi, yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,5 ve ikinci çeyreğinde yüzde 7,6 büyüme kaydetmişti. Türkiye enerjide lig atlıyor. Enerji piyasası düzenleme kurulu başkanı Mustafa Yılmaz, depolamalı rüzgar ve güneş enerjisi yatırımları için 110 milyar dolarlık  rekor başvuru geldiğini açıkladı. Düzenleme yayımlanalı henüz 2 hafta olmadan kuruma depolamalı rüzgar ve güneş santrali kurmak için rekor düzeyde başvuru yapıldı. Mevcut kapasite dikkate alındığında, bu miktarın 40-45 milyar dolarının sahaya yansıması bekleniyor.. Yatırımcının ortaya koyduğu bu iştah sektör ve ülkemiz için gurur verici. 'Enerji sektöründe yeni bir dönem başlıyor' Sadece yatırım tutarı olarak değil, istihdam, yerli teknolojilerin ve batarya üretiminin gelişimi noktasında da ülkemizi çok güzel günler bekliyor. EPDK'ye şu ana kadar yapılan başvurular  kurulu güç olarak 67 bin 349 megavata karşılık geldi. Döviz cephesinde sınırlı artış var. Dolar/TL’de net bir hareketlilik gözlenmiyor. Bant hareketini sürdüren kurda dünkü kapanış seviyesi olan 18,62 civarında düşük oynaklıkta dalgalanma devam edebilir. Sıralı destek ve direnç olarak ise 18,59 ve 18,67 seviyeleri. Euro parite desteğiyle 19.26 TL’de..

EURO KAZANÇLARINI NİYE KORUYAMADI?

Ekonomideki yavaşlama ve bir yıl önce enerji fiyatlarında yaşanan keskin artışların hesaplamalardan çıkmaya başlamasıyla birlikte Almanya'nın nüfus bakımından en büyük eyaleti olan Kuzey Ren-Vestfalya federal eyaleti, tüketici fiyatlarının aylık %0,8 düştüğünü açıkladı.. Bu düşüş Ekim ayındaki %1,2'lik artışa göre ciddi bir değişim. Alman devlet tahvili getirileri; bu yılki enflasyon artışının daha erken ve daha düşük bir şekilde sona ereceğine ve sonuç olarak Avrupa Merkez Bankasının (ECB) faiz artırımlarını daha erken bitireceğine işaret eden rakamlar üzerine sert bir şekilde düştü. ECB son üç toplantısında temel faiz oranlarını 2 puan artırdı. Çin'in, COVID-19’a karşı sıfır tolerans politikasını sona erdirmeye doğru yavaş yavaş ilerlediğine dair işaretler üzerine Euro kazançlarını koruyamadı.. 14 Aralık’taki Fed toplantısı öncesi bazı Fed bölge başkanları işgücüne olan güçlü talep, ekonomide talebin canlı olması ve enflasyona bağlı olarak daha fazla faiz artırılacağı mesajları verdi, ECB Başkanı Lagarde enflasyonda zirve konusunda temkinli konuşarak faiz artış sürecinin devamına işaret etti. 1.0344 sentle güne başlayan paritede 1.03 ana destek kırılırsa 1.0250 sente inilecek. 1.0370 üzerinde kapanış gerçekleşirse 1.0410 direnci hedef olacak.

ALTIN POWELL’A ODAKLANDI

ABD’de  Conferance board tüketici güven endeksi Kasım’da 100.2’ye geriledi.  Gaz fiyatlarındaki artışın düşüşte etkili olduğu belirtiliyor. ABD'li tüketiciler yalnızca ABD'de daha zayıf bir ekonomik büyüme görmekle kalmıyor, aynı zamanda enflasyonun sürekli olarak yüksek kalmasını da bekliyorlar. ABD’de yıllık enflasyon beklentisi %7.2 ile Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Altın piyasası son ekonomik verilere pek tepki vermiyor. Ons 1750 – 1756 dolar aralığında hareket ediyor. Yeni güne 1752 dolarla başladı. Bugün FED Başkanı Powell’ın faiz artış sürecine yönelik vereceği mesajlar altını hareketlendirecek. Çin’de protestoların hafiflemesi ve yetkililerin Pekin’de Kovid brifingi vereceği açıklamaları var. Altında teknik seviyelere baktığımızda ise 1744 kısa vadede fiyatı tutması beklenen ilk seviye olarak öne çıkıyor. Yükseliş durumunda  1760 üzerinde gelebilecek kapanışlar fiyatı 1780 seviyesine taşıyabilir. 1744 desteği kırılırsa 1730 dolara inilecek. Gram altın günün ilk yarısına 1050 lirayla başlıyor.

 

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar