Tarih : 10.09.2022 - 11:49

TÜFE İYİMSERLİĞİ

Küresel borsalar haftayı yükselişle tamamladı. ABD hisse senetleri 13 eylül’de açıklanacak Ağustos TÜFE’sindeki düşüş beklentisinden olumlu etkilendi. Tahminler yıllık enflasyonun 8.5’tan 8.1’e düşeceği yönünde. Alman enerji devi Uniper'in hisseleri %11'in üzerinde bir artışla en iyi performans gösterenler arasında yer aldı. Avrupa piyasaları, yüksek faiz oranları beklentilerine bağlı olarak bankacılık sektöründeki kazanımların etkisiyle art arda üç haftalık kayıpların ardından yukarda kapandı.. Avrupa Merkez Bankası faizleri  75 baz puanlık tarihi bir artışla artırdı ve enflasyonu dizginlemek için daha fazla artış sinyali verdi Dolar değer kaybetti, altındaki atak kalıcı olmadı, brent petrol 92 dolarda kaldı. Bitcoin 21 bin 500 dolara yükseldi.

DURALEX ÜRETİMİ DURDURDU

Avrupa Birliği enerji bakanları Avrupa'nın Rus doğalgazına tavan fiyat getirilmesi teklifine geniş destek vermedi. Zira Rusya’nın tamamen gaz akışını kesme riski var. Fransa’nın cam devi Duralex enerji faturasının 30 milyon euro’dan 60 milyon Euro’ya çıkacak olması nedeniyle üretimi durdurdu. Diğer taraftan petrol fiyatlarının düşmesini isteyen ABD Hazine Bakanlığı Rus petrolüne tavan fiyat uygulaması planına ilişkin bir kılavuz yayımladı. Kılavuzda tavan fiyat uygulamasına uymayanların yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceği belirtildi.

BANKALAR NEDEN UÇUYOR?

Borsa İstanbul haftayı yeni rekoruyla tamamladı. Endeks 3521 puana çıktı, işlem hacmi 100 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi 7.49 primle en yüksek kazancı sağlayan sektör. Demir çelik 4.95, gayrimenkul 2.96, teknoloji 2.71 yükseldi. Spor sektörü 3.28 geriledi  Güne damgasını vuran bankalar arasında Garanti BBVA Halkbank Türkiye İş Bankası  Vakıfbank tavan fiyatından işlem görürken Kardemir D hissesi de bankalara eşlik etti. Avrupa Merkez Bankası'nın beklentiler doğrultusunda 75 baz puanlık faiz artışına gitmesi ve ABD Merkez Bankası'nın  bu ayki para politikasına ilişkin belirsizliklerin azalması küresel borsaları olumlu etkiledi. Herkesin merakla beklediği soru şu: Borsada son 1 ayda Bankacılık Endeksi neden yüzde 87 artarken bazı bankalarda kazançlar yüzde 200’e yaklaştı. Buna verilecek cevap çok açık. Kazançlarını 5’e katlayan ve ikinci çeyrekteki büyüme hızında %26 paya sahip finans sektörü yabancıların yoğun alımlarıyla büyük talep görüyor. Vadeli işlemlerde yön yukarıda olduğu

YURTTA SANAYİ ÜRETİMİ ABD’DE TÜFE

Haftaya yurt içinde yurtiçinde ödemeler dengesi, sanayi üretimi, iş gücü istatistikleri, Merkez Bankası katılımcı anketi, 13 eylül’de tarihin en büyük konut projesinin hayata geçmesi var. Temmuz ayında carı işlemlerin  3.5 milyar dolar açık vermesi bekleniyor. Tahminlere göre takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi Temmuz’da yıllık yüzde 6,8 artması, arındırılmamış yıllık bazda %8.4 artacak. ABD, Avro Bölgesi, İngiltere ve Almanya'da enflasyon, ABD, Çin ve Japonya'da sanayi üretimi takip edilecek. Amerika’da Salı ve Çarşamba günü açıklanacak Ağustos enflasyon rakamlarında düşüş bekleniyor. teknik açıdan BIST 100 endeksinde 3550 puan direnç, 3380 ve 3330 seviyeleri destek konumunda. Yüksek taleple endeks 3600 puana ulaşabilir.           

BANKALAR SERT TAHVİL UYARISI

Merkez Bankası, bankalara gönderdiği yazıda; tahvil düzenlemelerinde cezai şart olan 3 kat dolar mevduat tutulmasının seçenek olmadığını, bankaların tahvil tesisini yerine getirmesinin zorunluluk olduğunu bildirdi.Menkul kıymetlerin süresinde tesis edilmemesi veya eksik tesis edilmesi halinde, eksik tutarın üç katı kadar dolar cinsinden mevduatın yaptırım olarak tesis edilmesinin hükme bağlandığını belirtiliyor, bunun bir seçenek olarak kabul edilmeyeceğinin altı çiziliyor. TCMB yazısında "Aynı maddenin 5. fıkrasında yükümlülüklerini sürekli olarak yerine getirmeyen bankalar hakkında gerekli idari tedbirlerin alınacağı belirtilmektedir. Yukarıda ifade edilen yaptırıma bir bankanın birden fazla defa konu olması, yükümlülükleri sürekli olarak yerine getirmeme olarak değerlendirilebilecektir" ifadesi yer aldı. Euro dolar paritesi 1.0045 sentte kaldı, dolar 18.22, Euro 18.23 TL ile kapandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın merkez bankasının rezervleri dost ülkelerinden gelen para desteğiyle yükseliyor sözü yeni haftada kurları aşağı çekebilir.

ALTIN NEDEN TUTUNAMIYOR?

Altın 1721 dolara yükseldi ama tutunamadı. Ons Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell'ın enflasyonla ilgili son sözlerini sindirmesiyle dolardaki gerilemeden yararlanarak üç haftalık kayıp serisini sonlandırıyordu. Powell’in, Fed'in enflasyonla mücadeleye "güçlü bir şekilde bağlı" olduğunu söylemesinin ardından ABD Merkez Bankası  Üyesi Christopher Waller, Fed’den Eylül toplantısında "önemli bir faiz artışı" beklediğini açıklaması altını 1716 dolara indirdi. Avrupa Merkez Bankası da Perşembe günü 75 baz puanlık tarihi bir faiz artışı gerçekleştirdi ve artan resesyon risklerine rağmen enflasyonun önüne geçmeyi hedeflediği için daha fazla sıkılaştırma sinyali verdi.  altın, yükselen faiz oranlarının külçe talebini düşürmesi nedeniyle enflasyona ve ekonomik belirsizliğe karşı bir korunma aracı olarak parlaklığını yitirdi ve iki yıl içindeki en düşük seviyelerinin %3'ünde kaldı. 1725 dolar aşılamadığı için önce 1707 ardından 1690 dolar desteklerine dönülebilir. Gram altın haftayı 1005 lirayla tamamladı. Fiyatın gevşek tutumunu sürdürmesi bekleniyor. 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar